Με την αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου ολοκληρώθηκαν τα “ΚΟΡΙΝΕΙΑ 2019” Δήμου Τανάγρας

Ο Αρβανίτικος γάμος αναβίωσε, Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στη πλατεία Σχηματαρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΚΟΡΙΝΕΙΑ 2019», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Γεώργιος Σχηματάρης».

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας,  στο σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την προσπάθεια του Συλλόγου να αναβιώσει τον Αρβανίτικο Γάμο, γιατί “έτσι τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας“, όπως χαρακτηριστικά είπε, “δεν σβήνουν. Περνάνε από γενιά σε γενιά. Είναι η ιστορία μας” είπε ο κ. Περγάλιας “και πρέπει να τη διαφυλάξουμε σε μια περίοδο όπου δεχόμαστε πολλές ξενόφερτες επιδράσεις που αλλοιώνουν την παράδοσή μας. Αυτά τα παιδιά  αγαπούν το τόπο τους και θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παράδοση και για αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια“.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Λαογράφος κ. Λουκάς Κυριάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζει η λαογραφία για την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων, σε μια περίοδο όπου οι ξένες επιδράσεις  μπολιάζονται στην ελληνική ζωή.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο το οποίο κατέγραφε, βήμα προς βήμα, τον τρόπο με τον οποίο οι παλιοί  Αρβανίτες προχωρούσαν στα συνοικέσια και τον Αρβανίτικο γάμο που ήταν μια πραγματική ιεροτελεστία.

Ακολούθησαν χοροί του γάμου από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Γ. Σχηματάρης», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αυλωνιτών «ΤΟ ΣΑΛΕΣΙ» συνοδεία ζωντανής μουσικής και έγιναν βραβεύσεις.

Όσοι βρέθηκαν στην πλατεία του Σχηματαρίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν και τις πατροπαράδοτες Αρβανίτικες πίτες του γάμου και να χορέψουν.