Με την πρόταση περιμένει η κυβέρνηση τους αγρότες στον διάλογο

22.2.2016

Η κυβέρνηση έρχεται αυτή την εβδομάδα αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μείγμα προκλήσεων, έχοντας απέναντι της τους αγρότες που δεν δείχνουν πρόθεση για αναστολή των κινητοποιήσεων τους αλλά και τους δανειστές να πρέπει να αποφασίσουν για την αξιολόγηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί εκπροσώπους των αγροτών, στις 12 το μεσημέρι, οι οποίοι αναμένεται να είναι 20 εκπροσωπώντας συνολικά 39 μπλόκα, σε μια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παρουσιάσει μια βελτιωμένη πρόταση ευελπιστώντας να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες.

Το μίνι κυβερνητικό συμβούλιο που έγινε χθες βράδυ και κράτησε μέχρι αργά, παρουσία και των υπουργών Γ. Κατρούγκαλου, Β. Αποστόλου, Μ. Μπόλαρη, Γ. Χουλιαράκη αλλά και συμβούλων είχε ως στόχο να μπουν οι τελευταίες “πινελιές” στην κυβερνητική πρόταση.

Η κυβέρνηση στοχεύει, όπως παραδέχονται στελέχη με γνώση της κατάστασης, “σε καμία περίπτωση να μην πάμε σε περαιτέρω κλιμάκωση και να τελειώνουν άμεσα οι αποκλεισμοί των οδικών αρτηριών”.

Με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και πρόσκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στη Νίκαια στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 69 μπλόκα αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν στη συνάντηση της Δευτέρας και να ζητήσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, μετά το πέρας της σύσκεψης, οι αγρότες θέτουν ως πλαίσιο συζήτησης τα πέντε αιτήματα στα οποία είχαν ήδη καταλήξει από την προηγούμενη συνεδρίασή τους στη Νίκαια και ζητούν η συζήτηση να εξελιχθεί πάνω σε αυτά.

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στο αίτημα των εκπροσώπων των εν λόγω 69 μπλόκων ήταν η εξής: «Τη Δευτέρα στις 12 όποιος θέλει διάλογο έρχεται. Δεν μπορούμε να αναμειχθούμε στις εσωτερικές αντιθέσεις των αγροτών». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσκάλεσε τους αγρότες σε διάλογο δεδομένου ότι ένα ποσοστό των αγροτών δεν επιθυμεί να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό.

Όπως ανέφερε, άλλωστε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος “ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους”.

Η πρόταση και τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει στους αγρότες τα τρία κλιμακωτά ποσοστά εισφορών. Κίνηση, που σημαίνει ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών τους, μειώνοντας αντίστοιχα τη μελλοντική σύνταξη που θα να πάρουν.

Τα τρία επίπεδα εισφορών αφορούν στο 14%, 17% και 20% με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι “εμείς παλεύουμε για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος”. Επιπλέον, αναμένεται να προταθεί η αυτονόμηση του ΟΓΑ, μάλλον για μια μεταβατική περίοδο.

Ακόμα αναμένεται να συζητηθούν και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη δημιουργία κάρτας αγρότη κ.ά.

Στην αναμονή της αξιολόγησης

Όσο για τη διαπραγμάτευση που έχει καθυστερήσει υπερβολικά, αναζητείται η εύρεση λύσης. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ώρες γεγονός που σημαίνει, κατά πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες, προπομπό άφιξης του κουαρτέτου, με την κατάληξη των συζητήσεων να είναι αβέβαιη.