Με “χρησμούς” μιλά ο Αλεξιάδης για τη φορολογία – “Τα άσχημα τελειώνουν, έρχονται τα χειρότερα “

19.3.2016

Εσχάτως αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης στη προσπάθεια τους να αποπλύνουν τα αμαρτήματά τους στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και στην ανικανότητάς τους να διαχειριστούν την κρίση που δημιούργησαν καταφεύγουν σε χρησμούς.

Χρησμούς ανάλογους με εκείνους της Πυθίας μόνο που τις περισσότερες φορές είναι κενοί πολιτικού περιεχομένου και σπέρνουν τον πανικό στους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες σε μια προσπάθεια να επιδείξουν την πνευματικότητά τους.

Έναν τέτοιο χρησμό εξαπέλυσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή που χρειάστηκε μέσα από την σαφή ασάφειά της να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις που δυστυχώς δεν έπεισαν κανέναν πέρα από το συμπέρασμα ότι έρχονται ακόμη πιο χειρότερες φορολογικές μέρες.

Συγκεκριμένα ο  κ. Αλεξιάδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου για τη φορολογία, είπε: «Αν θα μπορούσα να βάλω έναν τίτλο στο φορολογικό σύστημα της χώρας, αυτός θα ήταν τα άσχημα τελειώνουν, έρχονται τα χειρότερα».

Παράλληλα τόνισε «βεβαίως και θα υπάρχει επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2016 αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και για ένα ύψος εισοδήματος και πάνω» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Tα μάζεψε λίγο αργότερα

«Αναφερόμουν στη μέχρι τώρα φορολογική ιστορία»

«Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας θα ήταν, ‘τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα’» ήταν η δήλωση του κ. Αλεξιάδη στη Βουλή, κατά την απάντηση επίκαιρων ερωτήσεων, που πήρε διαστάσεις και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως δεδομένου ότι οι αλλαγές στη φορολογία βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες θέλουν η συμφωνία με τους δανειστές να φέρνει σημαντικές επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα της τάξης των 25.000 ευρώ.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Αλεξιάδης παρενέβη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real FM, προκειμένου να εξηγήσει σε τι ακριβώς αναφερόταν. Αναφερόμουν στη μέχρι τώρα φορολογική ιστορία της χώρας, σε αυτά που κληρονομήσαμε. Όπως εξήγησε οι ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει αφορούσαν ακριβώς δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις «φορολογικού παραλογισμού»: προβλήματα στα ταξίμετρα, και τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδων ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

«Σε αυτά τα δύο παραδείγματα αναφερόμουν, με τη φράση αυτή, καμία σχέση με τη σημερινή περίοδο» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αν ακούσει κανείς προσεκτικά το απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή θα ακούσει ότι στη συνέχεια αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα θέματα και μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών συμφωνιών, αντιμετωπίζουμε όσο μπορούμε αυτά τα ζητήματα».

«Παλεύουμε οι νέες επιβαρύνσεις να είναι δίκαιες»

Σχολιάζοντας τα νέα φορολογικά μέτρα ο κ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι περιλαμβάνονται στο νόμο 4336/2015 που έχει ψηφίσει η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε τα νέα βάρη να μοιραστούν όσο το δυνατόν πιο δίκαια και αναλογικά.