Μηνύματα του Αρχιεπισκόπου προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αύριο, ως είθισται, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απευθύνει μηνύματα προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

«Συμμερίζομαι την αγωνία σας να μην προσφέρετε γνώσεις ανέραστες και κομματιασμένες, οι οποίες θα γίνουν ένα φθαρμένο διαβατήριο σε μια βιομηχανοποιημένη ζωή, χωρίς την ομορφιά της διαφορετικότητας στα πρόσωπα των παιδιών μας», τονίζει, μεταξύ άλλων, προς τους εκπαιδευτικούς ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ παράλληλα επισημαίνει: «Συμπορεύομαι στον ανηφορικό δρόμο που απαιτεί η μύηση στη μόρφωση, στην αναζήτηση της παιδείας, στην ανακάλυψή της, στην κριτική και στην αμφισβήτησή της».

Αναλυτικότερα, το μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς έχει ως εξής:

«Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί,

Αιτία της αγάπης είναι η γνώση. Η γνώση γεννά την αγάπη και γι’ αυτό είναι αδύνατο να αγαπήσει κανείς κάτι ωραίο εάν δεν γνωρίσει την ωραιότητά του’.

Πολλές φορές συλλογίζομαι πως αν η σχέση αγάπης, γνώσης και ομορφιάς ήταν κατανοητή, ο κόσμος μας θα ήταν εντελώς διαφορετικός. Συμπάσχω με την αγωνία σας να διαμορφώσετε ένα σχολείο που θα προσφέρει απτή τη σχέση αυτή.

Κατανοώ τις δυσκολίες που δημιουργούν γονείς και μαθητές, οι οποίοι συχνά δεν αντιδρούν στην πολιορκία του πειρασμού του ‘χρήσιμου’ του πολιτισμού μας. Το αποτέλεσμα τελικά είναι να μην επιζητούν από το σχολείο τη μόρφωση στα αγαθά της γνώσης και του ωραίου, αλλά μια νεφελώδη αποτελεσματικότητα.

Συμμερίζομαι την αγωνία σας να μην προσφέρετε γνώσεις ανέραστες και κομματιασμένες, οι οποίες θα γίνουν ένα φθαρμένο διαβατήριο σε μια βιομηχανοποιημένη ζωή, χωρίς την ομορφιά της διαφορετικότητας στα πρόσωπα των παιδιών μας. Συμπορεύομαι στον ανηφορικό δρόμο που απαιτεί η μύηση στη μόρφωση, στην αναζήτηση της παιδείας, στην ανακάλυψή της, στην κριτική και στην αμφισβήτησή της.

Είναι ο αγώνας της σποράς. Ο Χριστός έσπειρε τον σπόρο Του, στη γνωστή παραβολή, σε κάθε μορφή εδάφους, επειδή πίστευε στη δυνατότητα της αλλαγής. Μη δειλιάσετε μπροστά στον κόπο και την αγωνία. Την πρόσκαιρη αβεβαιότητα του αποτελέσματος.

Η αλλαγή δεν πειθαρχεί σε αριθμούς.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή, ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά!».