Μητσοτάκης: Στόχος ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει-Διορθώνουμε τις αδικίες του χθες

Στη χαλάρωση του lockdown αναφέρθηκε στο υπουργικό ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι οι περισσότεροι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα του Πάσχα. Νέο μήνυμα στη μεσαία τάξη.

Διπλό μήνυμα τήρησης των μέτρων κατά τη χαλάρωση βήμα βήμα του lockdown, αλλά και στήριξης της μεσαίας τάξης με υπόσχεση προοπτικής για οικονομική ανάπτυξη την επομένη της πανδημίας του κορονοϊού έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι “η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας συμπίπτει με την κορύφωση της δικής μας προσπάθειας για ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι” και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού και επαναφοράς σε μία σχετική κανονικότητα. Ενώ υπενθύμισε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη, αναφερόμενος για άλλη μία φορά στη μεσαία τάξη.

Μητσοτάκης: Στόχος ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει - Διορθώνουμε τις αδικίες του χθες

«Η εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αυτής της περιόδου είναι η επαναφορά της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες. Είναι μία εξίσωση με δύο καταλυτικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά τους εμβολιασμούς και από την άλλη τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και του κόσμου της παραγωγής. Είναι ένα στοίχημα που είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Στόχος ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει - Διορθώνουμε τις αδικίες του χθες

Εκτίμησε μάλιστα ότι «τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων. Και όλοι υποδέχτηκαν με ωριμότητα και με πειθαρχία το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Την ίδια ώρα, η εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται, από αύριο μπαίνουν στη μάχη και οι 30άρηδες. Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000».

Μητσοτάκης: Στόχος ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει - Διορθώνουμε τις αδικίες του χθες

«Κάθε νέο βήμα μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή. Ώστε ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες»

«Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν, ενώ αναφορικά με την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σημείωσε χαρακτηριστικά: «η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πατρίδας μας αποδεικνύει, πιστεὐω, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτόν εξάλλου υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που θα συζητήσουμε σήμερα».

Μητσοτάκης: Στόχος ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει - Διορθώνουμε τις αδικίες του χθες

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η αδειοδότηση απλουστεύεται και επιταχύνεται και άλλο, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση. “Είναι μία ακόμη μεταρρύθμιση που προβλέπεται στο πρόγραμμά μας και υλοποιούμε με συνέπεια”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Και πριν δώσει το λόγο στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα για να κάνει μία συνολική επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των προκλήσεων του επόμενου χρόνου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η μόνιμη -τόνισε ιδιαίτερα τη λέξη μόνιμη- μείωση της προκαταβολής φόρου στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις και η επίσης μόνιμη επιπλέον μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων, ο οποίος θα φτάσει το 22% το 2022 για εισοδήματα 2021. Και βέβαια, υπογράμμισε, διατηρείται η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για το 2022, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε πως «αύριο ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων σας και η χώρα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

news247.gr