Μια νύχτα στο διάστημα!

29.11.2015

Γράφει η Sofia Kanibal

Μια νύχτα στο διάστημα, λίγο απίστευτο και όμως ο Γερμανός καλλιτέχνης Michael Najjar βρήκε τον τρόπο να προσφέρει αυτή την απίστευτη εμπειρία σε όσους έχουν την περιέργεια για το διάστημα.

Προσομοιάζοντας το εσωτερικό ενός διαστημικού σταθμού, η Space Suite του ξενοδοχείου Grand Kameha μοιάζει ιδανικό καταφύγιο για εκείνους που εκτιμούν μια διαστρική απομόνωση.

Ο καλλιτέχνης εδώ και τρία χρόνια εκπαιδεύεται για να είναι ένας από τους λίγους που θα ζήσουν την εμπειρία ενός ταξιδιού στο διάστημα με τη Virgin Galactic. Η σουίτα είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής εμμονής του με το σύμπαν.

Χμμμ δελεαστική η ιδέα έτσι; Άμα όμως έχετε σκοπό να πάτε εκεί για μια ξεκούραστη βραδιά ξανασκεφτείτε το.

«Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα άνετο υπνοδωμάτιο» λέει ο Najjar.

«Αντίθετα, αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η ψευδαίσθηση ότι ο επισκέπτης του ξενοδοχείου ζει σε περιβάλλον διαστημικού σταθμού».

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 3

Τα video installation στις δύο οθόνες του δωματίου δείχνουν διαστημικά συντρίμμια γύρω από την τροχιά της Γης, τα φώτα θυμίζουν κινητήρες πυραύλων, ενώ στον τοίχο ένα διαστημικό γάντι γίνεται ιδανικό σημείο για να αφήσει κανείς το κινητό του τηλέφωνο και τα κλειδιά του δωματίου.

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2

Στο δωμάτιο διάσπαρτες αναφορές παραπέμπουν στη διαστημική κουλτούρα με εκδόσεις, audiobooks και ταινίες, που έχουν τη θεματική τους πάνω από εμάς, ενώ μια αυτοματοποιημένη γυναικεία φωνή που παραπέμπει στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του John Carpenter «Σκοτεινό Αστέρι» υποδέχεται τους ενοίκους.

«Θα ξεχάσετε ότι πρόκειται για διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο, θα νοιώσετε ότι είστε μέσα σε ένα διαστημικό σταθμό» υπόσχεται ο Najjar.

Τα κανάλια, που συνήθως εκπέμπουν στις οθόνες των ξενοδοχείων, έχουν αντικατασταθεί με live stream από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και με μόνιμη σύνδεση στη NASA TV.

«Το διάστημα είναι το τελευταίο σύνορο της ανθρωπότητας» σχολιάζει ο Najjar. «Οι τρέχουσες εξελίξεις στα διαστημικά ταξίδια και την εξερεύνηση θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας στη Γη στο άμεσο μέλλον. Μια μέρα τα ξενοδοχεία θα οικοδομούνται στο διάστημα. Εμείς φέραμε το διάστημα μέσα σε ένα ξενοδοχείο».

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1

«Στοχεύουμε σε ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, σε συλλέκτες, σε επισκέπτες της Art Basel, σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ζήσει μια ολοκληρωμένη εικαστική εμπειρία» απαντάει  Carsten K. Rath.

Οι επισκέπτες  έχουν τη δυνατότητα να περάσουν μια ώρα σε καμπίνα εξομοίωσης πτήσης ενός Airbus A320 flight simulator και να αιωρούνται κάθετα σε αεροδυναμική σήραγγα κάνοντας body flying.

Με κόστος περίπου 1.800 τη βραδιά πιστεύω είναι ονειρεμένη εμπειρία για αυτούς που θέλουν να ζήσουν μια βραδιά στο διάστημα.