Όλοι όσοι συναναστρεφόμαστε κορίτσια και αγόρια στην εφηβεία, αντιμετωπίζουμε μία κοινή πρόκληση: Να καταλάβουμε τι λένε!
Έρχονται συχνά εκπαιδευτικοί και γονείς σε απόγνωση και με ρωτούν τι έχουν πάθει οι έφηβοι και μιλάνε ακαταλαβίστικα και πώς θα καταφέρουν να βγάλουν άκρη μαζί τους, να τους καταλάβουν.
Η αλήθεια είναι πως οι νέοι έχουν αναπτύξει μια δική τους, νέα γλώσσα επικοινωνίας. Τους λόγους που έχει συμβεί αυτό δεν θα τους αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.
Αυτό που θέλω μόνο να θυμηθούμε είναι τη δική μας αντίστοιχη ηλικιακή περίοδο και τη γλώσσα που τότε χρησιμοποιούσαμε.
Οι δικοί μας γονείς τότε, μας καταλάβαιναν ή μας κοιτούσαν κι εκείνοι απελπισμένοι; Αυτό λοιπόν που λέω είναι πως η νέα γλώσσα των εφήβων δεν είναι ένα σημείο των καιρών αλλά μια διαχρονική κατάσταση. Πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει.
Αν νομίζετε λοιπόν πως εγώ τους καταλαβαίνω, γελιέστε. Για να βοηθήσω όμως λίγο την κατάσταση έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα ένα εξαιρετικό άρθρο από το οποίο άντλησα τις πληροφορίες που σας τις μεταφέρω, αφού πρώτα επιβεβαίωσα την εγκυρότητά τους με τη βοήθεια ποιων άλλων; Των εφήβων φυσικά.
Όταν λοιπόν οι έφηβοι μιλάνε μεταξύ τους και τους πλησιάσει ο γονιός τους είναι πιθανό να τους ακούσετε να λένε τη λέξη «pos» που στα αγγλικά σημαίνει parent over shoulder δηλαδή «γονιός από πάνω μου», για να προειδοποιήσουν το συνομιλητή τους για την έλλειψη ιδιωτικότητας της συνομιλίας.
Με τη λέξη «κριντζάρω» οι έφηβοι εννοούν πως οι πράξεις κάποιου τους κάνουν να νιώθουν αμηχανία, ντροπή ή αηδία.
Το «σπαμάρω» από την άλλη, αναφέρεται στο ότι κάποιος τους τηλεφωνεί ή τους στέλνει μηνύματα συνεχώς και χωρίς κάποιο λόγο.
Αν πάλι κάποιος έφηβος σας πει «μπρο» είναι καλό, προέρχεται από την αγγλική λέξη brother και σημαίνει αδερφός. Ενώ το «χόμι» αφορά κάποιο φίλο από τα παλιά. Όταν οι έφηβοι ερωτεύονται λένε ότι έχουν «κρας» από το αγγλικό crush. Αυτό που εμείς λέγαμε «καψουρεύτηκα». Ενώ αν σας πουν «τέκου» μη χαρείτε γιατί σας βρίζουν. Δεν είναι βέβαιο, αλλά μάλλον σας λένε βλάκα!
Τώρα αν ακούσετε ότι έγινε «μπιφ» να ξέρετε πως κάποιοι τσακώθηκαν μεταξύ τους.
«Γκανγκ» για τους έφηβους είναι η παρέα ενώ το «φλεξ» αναφέρεται σε κάποιον που θέλει να κάνει επίδειξη.
Αν από την άλλη ακούσετε το παιδί σας να λέει κάτι για «καριέρα», μη χαρείτε. Εννοεί πως κάτι είναι κουραστικό. Το «πακέτο» που λέγαμε στη δική μου εφηβεία.
Πάνω κάτω αυτά είναι τα βασικά για να μη νιώθετε αναλφάβητοι όταν ακούτε τα παιδιά σας να μιλάνε με τους φίλους τους.
Μέχρι την επόμενη φορά, να περνάτε καλά γιατί το αξίζετε!
Πηγή: www.mama365.gr