Μιχάλης Τόλιας: «Ένας Συκαμιναίος Δήμαρχος αλλάζει με έργα τα Νέα Παλάτια Ωρωπού»

Ένας Συκαμιναίος Δήμαρχος, ο Θωμάς Ρούσσης, αλλάζει με έργα τα Νέα Παλάτια στον Ωρωπό επιλύοντας χρόνια, καθημερινά προβλήματα της περιοχής.

Τα Νέα Παλάτια είναι η ψυχή του Ωρωπού. Η ιστορία των αλύτρωτων πατρίδων. Η ιστορία μιας Ελλάδας που πάντα βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνάει τις τραγωδίες και τα προβλήματα και να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες. Να δημιουργούν και να προκόβουν.

Εκεί, στα Νέα Παλάτια, για χρόνια τα προβλήματα παρέμεναν άλυτα. Μικρά, καθημερινά, που όμως άφηναν το στίγμα της μιζέριας και της αδιαφορίας.

Είναι αλήθεια ότι κατά καιρούς πέρασαν Δημοτικές Αρχές που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να αλλάζουν την όψη της περιοχής κι άλλες που προσπάθησαν να επιλύσουν προβλήματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Δυστυχώς ήταν  προσπάθειες  ημιτελείς, οι περισσότερες των οποίων χάθηκαν στο μικροπολιτικό κόστος.

Έπρεπε ένας Παλατιανός, Δημοτικός Σύμβουλος της παρούσας Δημοτικής Αρχής να βάλει στοίχημα στη θητεία του να αλλάξει το ρου της περιοχής του. Να της δώσει χρώμα και φως.

Ο Μιχάλης Τόλιας, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Ωρωπού, προτείνει και κάνει απλά πράγματα. Είναι πρακτικός και κυρίως απίστευτα εργατικός. Σήμερα μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος, γιατί όσα ζητάει για τα Νέα Παλάτια υλοποιούνται από το Δήμαρχο Θωμά Ρούσση.

Η κεντρική οδός των Νέων Παλατίων, η Μαρμαρά, άλλαξε όψη. Επιλύθηκε το χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης των όμβριων υδάτων. Ασφαλτοστρώθηκε και φωταγωγήθηκε. Όνειρο πολλών είναι η Μαρμαρά να γίνει ξανά το εμπορικό κέντρο του Δήμου Ωρωπού. Να πεζοδρομηθεί κάποια μέρα και να πάρει ξανά ζωή με μικρές επιχειρήσεις, ουζερί και καφέ. Τόπος συνάντησης και διασκέδασης.

Αλλά και η Γεννηματά άλλαξε χρώμα. Φωταγωγήθηκε και απέκτησε περιποιημένο πράσινο η νησίδα που διασχίζει το δρόμο.

Στη συμβολή της με την Μαρμαρά, μπήκαν βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, αυτό που κάποιοι χαρακτήρισαν ως “μνημείο πεσόντων”,  ενώ ήταν καθοριστικό για να σταματήσει η δυσωδία και να αποκτήσει η περιοχή καλαισθησία.

 

Η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Νέων Παλατίων, ένα όνειρο δεκαετίων για τον Πολιτιστικό & Πνευματικό Όμιλο Νέων Παλατίων, έγινε πραγματικότητα με την αρωγή του Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Μιχάλη Τόλια και εγκαινιάστηκε από το Δήμαρχο Ωρωπού Θωμά Ρούσση τον Ιούλιο του 2016.

Ένα από τα μεγάλα οράματα του Μιχάλη Τόλια είναι η ανάπλαση των Ιστορικών Παλιών Φυλακών Ωρωπού και προσπαθεί με κάθε τρόπο για τον καθαρισμό και την  ανάδειξη των κτιρίων, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου.

Το Δεκέμβριο του 2016, φρόντισε να καλλωπίσει με καθαρισμό και δεντροφύτευση ακόμα και το πεζοδρόμιο που βρίσκεται απέναντι και κατά μήκος των Φυλακών.

Ένα ακόμα μεγάλο έργο πνοής είναι στα σκαριά για να ξεκινήσει. Πρόκειται για την κατασκευή πεζοδρόμου στην παραλιακή οδό των Νέων Παλατίων-Μαρκοπούλου. Ένα έργο πολλών απαιτήσεων, που θα δώσει άλλη όψη στο κέντρο του Δήμου και θα εξυπηρετήσει χιλιάδες κόσμου, κατοίκων, εμπόρων και επισκεπτών.

       

Θαύματα δεν έγιναν. Έγιναν όμως έργα με μικρό κόστος και μεγάλη σημασία για την περιοχή. Απλά γιατί υπήρχε σχέδιο και όραμα από έναν άνθρωπο που γεννήθηκε και έζησε στα Νέα Παλάτια. Περπάτησε στις παλιές αλάνες της και τα προσφυγικά βάζοντας στόχο να αλλάξει την εικόνα τους.

Και έχουν πολλά ακόμα να γίνουν, όπως και στην Πλατεία Δαβάκη όπου οι πληροφορίες λένε ότι σχεδιάζεται η ανάπλασή τους σε χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών.

Δίκαια ο Μιχάλης Τόλιας καμαρώνει λέγοντας ότι «Ένας Συκαμιναίος Δήμαρχος αλλάζει με έργα τα Νέα Παλάτια», καθώς ο Θωμάς Ρούσσης τον στηρίζει για να αλλάξουν όψη τα Νέα Παλάτια και να γίνουν αντάξια της ιστορικής διαδρομής τους.