Μοναδική «κωλοτούμπα» των «53»του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

31.3.2016

Μοναδική σε έμπνευση η  αντίδραση της ομάδας των «53» του ΣΥΡΙΖΑ η οποία διαφωνεί αλλά θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το προσφυγικό που αφορά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, οι «53» εξέφρασαν έντονα μια σειρά από ενστάσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία και αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο

Ειδικότερα, αρκετά μέλη των «53» αλλά και βουλευτές, διαφώνησαν με τον χρόνο εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου που έχει οριστεί για τις 14 ημερολογιακές ημέρες, ζητώντας να διευρυνθεί αυτός ο χρονικός ορίζοντας, έτσι ώστε – σε περίπτωση πολύ αυξημένων ροών – να μην φτάσουμε στο ενδεχόμενο κάποιοι από τους πρόσφυγές ή μετανάστες που θα το επιθυμούν να μην προλάβουν λόγω του σύντομου χρόνου να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στις ελληνικές αρχές.

«Το ν/σ χρειάζεται και λύνει αρκετά θέματα, γι’ αυτό και θα το ψηφίσουμε» εξηγούν βουλευτές που πρόσκεινται στην ομάδα των 53. Προσθέτουν δε ότι πρόκειται για επικαιροποιημένο ν/σ του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής που ήταν σε επεξεργασία και όχι για επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την Βουλή, με την οποία διαφωνούν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ομάδας των «53» υπό τον τίτλο «Να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των προσφύγων- μεταναστών και των δικαιωμάτων τους».