Μουζάλας: Έθεσαν θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα

26.1.2016

Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300-400.000 μεταναστών μέσα στην Αθήνα έθεσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών στην Ολλανδία, κατά τη Σύνοδο για το μεταναστευτικό τη Δευτέρα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 μεταναστών στην Αθήνα».

Κινδυνεύει η Ζώνη Σένγκεν

Παράλληλα ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του για τη Συνθήκη Σένγκεν. «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Ελλάδα ήταν και χθες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Μετά την 8ωρη σύσκεψη παραδέχθηκε πως «η Σένγκεν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», και προσερχόμενη στη Σύνοδο απείλησε πως «εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνοτουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη».

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Σουηδός ομόλογός της, Αντερς Ιγκεμαν λέγοντας ότι «εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία». Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, κάλεσε την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Τέλη Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμα τα hotspots

Ο κ. Μουζάλας είπε πως με εξαίρεση την Αυστριακή υπουργό, δεν τέθηκε θέμα για μη επαρκή φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι η θέση της Frontex, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο, ήταν «αθωωτική» για την χώρα μας, αφού όπως χαρακτηριστικά είπαν «η θάλασσα δεν είναι αγρός».

Επίσης, αναφορικά με τα hotspots, επισήμανε ότι η προθεσμία για τις 15 Φεβρουαρίου είναι αντικειμενική, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει καθυστέρηση, η οποία όμως θα ξεπεραστεί, καθώς η χώρα οφείλει να το αντιμετωπίσει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα αρχίσουν να λειτουργούν.