Μουζάλας: Ζητήσαμε την βοήθεια της Ε.Ε. για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων

28.2.2016

Εγκλωβισμένοι επί του ελληνικού εδάφους βρίσκονται αυτή τη στιγμή 22.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο δραματική σε πολλά σημεία της χώρας αλλά και στην Ειδομένη.

Ο κ. Μουζάλας εκτιμά ότι πρόκειται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα από 50.000 έως 70.000 άτομα τον επόμενο μήνα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση , προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

 «Δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό» είπε στο Mega. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, διέψευσε τις πληροφορίες για 120 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αλλά έκανε λόγο για 4 κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. «Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Είναι χώροι έκτακτης ανάγκης. Ο πληθυσμός να μην φοβηθεί ότι θα παραμείνουν εκεί μόνιμα».

Η απάντηση του στο ερώτημα για το αν η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απάντησε «Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι’ αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι σταδιακά θα μειωθεί η ροή των προσφύγων, καθώς θα γίνει γνωστό ότι είναι κλειστά τα σύνορα. Παράλληλα ανέφερε ότι θα ετοιμαστεί ένα σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ που θα ενημερώνει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων ότι «η Ειδομένη είναι κλειστή μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα».

Δρίτσας: Ισοκατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα

Οι πρόσφυγες θα μοιραστούν σε όλη τη χώρα αν δεν υπάρξει λύση από την Ευρώπη, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας.

 «Εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε,  χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα» είπε ο κ. Δρίτσας στον ΣΚΑΪ.

 «Δεν αποκλείεται να οργανώσουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας ένα μέρος της διαχείρισης να το αναλάβουν και άλλες περιοχές εκτός του Πειραιά», πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας, επικαλούμενος το παράδειγμα της Καβάλας στην οποία μεταφέρθηκαν τα τελευταία 24ωρα μετανάστες και πρόσφυγες.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, βρίσκονται 6.000 πρόσφυγες και χαρακτήρισε την κατάσταση ομαλή. Ανέφερε επίσης ότι μόνο το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν στα νησιά 2.156 άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια.

Ασφυξία στην Ειδομένη

Η Ειδομένη παραμένει σε κατάσταση «ασφυξίας», καθώς 6.500 πρόσφυγες βρίσκονται στον καταυλισμό εκεί, ενώ ακόμη 400 είναι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.  Η ΠΓΔΜ, χθες, επέτρεψε τη διέλευση μόλις σε 300 άτομα, από το Ιράκ και τη Συρία, πριν κλείσει και πάλι το πέρασμα από το βράδυ του Σαββάτου.

Ένα απέραντο «Hotspot» το λιμάνι του Πειραιά

Το λιμάνι του Πειραιά έχει μετατραπεί σε ένα αυτοσχέδιο hotspot, καθώς περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Τα πλοία μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά, μέχρι και χθες το βράδυ, την ώρα που πολλοί πρόσφυγες, κάθε ηλικίας, βρίσκονται ακόμη και ημέρες εκεί, περιμένοντας να φύγουν για την Ειδομένη. Αυτό είναι το μόνο που θέλουν, προσδοκώντας πως θα περάσουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.