Μουζάλας: Η νίκη του Ερντογάν τον κάνει πιο σκληρό διαπραγματευτή

2.11.2015

Την εκτίμησή ότι η καθαρή νίκη του Ερντογάν καθιστά την Τουρκία πιο ισχυρό διαπραγματευτή απέναντι στην Ευρώπη, στο θέμα της επίλυσης του μεταναστευτικού,  εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”.

«Φοβάμαι ότι τον κάνει και πιο ισχυρό διαπραγματευτή» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος, ωστόσο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει, αν οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από το να γίνεται η διαλογή των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας. Αυτό δεν το λέω υποτιμητικά για την Τουρκία. Επαναλαμβάνω κάθε φορά, αυτό δεν είναι κατηγορία. Οφείλει κανείς να τρέφει ένα σεβασμό για μια χώρα που κρατάει 3 με 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Πρέπει όμως να διευθετηθεί το πρόβλημα των θανάτων στο Αιγαίο, των προσφυγικών ροών στην πηγή του. Δηλαδή στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο» τόνισε ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πάψουν οι θάλασσες να είναι νεκροταφεία».

Για το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο φράκτης στον Έβρο είπε ότι ιδεολογικά και πρακτικά είναι μια σωστή προσέγγιση, αλλά, τόνισε, ότι πρακτικά λείπουν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. «Είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται συνέχεια στο τραπέζι, όταν συζητάμε το προσφυγικό. Σε αυτή τη φάση λείπουν οι προϋποθέσεις» υπογραμμίζει.

Ο κ. Μουζάλας  επισημαίνει ακόμα  ότι προϋπόθεση για το γκρέμισμα του φράκτη στον Έβρο είναι να υπάρξει από την Ευρώπη ανταπόκριση, ότι δηλαδή πουθενά δεν θα υπάρχουν φράκτες και από την άλλη ότι η Τουρκία να δεχτεί να έρχονται συντεταγμένα και ελεγμένα οι πρόσφυγες.

«Ο Έβρος μπροστά στην τραγωδία δεν είναι αθώος έχει εκατοντάδες νεκρούς στο ποτάμι, εκατοντάδες με κρυοπαγήματα πριν καν χτιστεί ο φράκτης» κατέληξε ο κ. Μουζάλας.