Μπακαλιάρος στην κατσαρόλα

Διπλή μεγάλη γιορτή σήμερα. Γιορτάζουμε την Εθνική Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η γαλανόλευκη θα κυματίζει στα μπαλκόνια την ώρα που το έθιμο επιτάσσει για την ημέρα αυτή το μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά.

Είθισται, λοιπόν, αυτή την ημέρα, λόγω σαρακοστής, οι νοικοκυρές να μαγειρεύουν μπακαλιάρο.  Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το μαγείρεμά του που ποικίλουν  από περιοχή σε περιοχή.

Η γιαγιά μου και η μητέρα μου  τον έκαναν στη κατσαρόλα. Όποτε θα σας δώσω και εγώ σήμερα αυτή την εκδοχή.

Πάρτε χαρτί και μολύβι. Ξεκινάμε.

ΥΛΙΚΑ

1 φιλέτο μπακαλιάρου

1 μέτριο κρεμμύδι

1 κιλό πατάτες

3 σκελίδες σκόρδο

2 δαφνόφυλλα

3 μπαχάρια

Αλάτι , πιπέρι

Ελαιόλαδο

Κορν φλαουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε ισόποσες μερίδες και το βαζουμε σε ένα σκεύος γέματο νερό για να ξαλμιριστει από την προηγούμενη μέρα. Αλλάζουμε τακτικά νερό έτσι ώστε να ξαλμυριστεί καλύτερα.

Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους. Καθαρίζουμε και λίγο  σκόρδο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και στο πάτο της τοποθετούμε τις πατάτες, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου. Βάζουμε τα τεμάχια του ψαριού πάνω από τις πατάτες αλατοπιπερώνουμε, ριχνουμε τα μπαχάρια και τα δαφνόφυλλα. Καλύπτουμε με νερό το φαγητό.

Λίγο πριν να είναι έτοιμο σε ένα μπόλ βάζουμε 1 κ.σ. κορν φλαουρ και λίγο από το ζούμι του φαγητού ή ειδάλλως λίγο νεράκι για να δέσουμε τη σάλτσα μας.

Ο χρόνος ψησίματος είναι μικρός  γυρω στα 30 λέπτα .

Καλή σας όρεξη & Χρόνια πολλά

Κάτσενου Ουρανία