Μπακαλιάρο σκορδαλιά τρώμε και στις 28 Oκτωβρίου! Εύκολη και γρήγορη συνταγή

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την… τιμητική του στις 25 Μαρτίου. Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Κάποιοι όμως τον επιλέγουν και την 28η Οκτωβρίου

Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο εκείνη την μέρα; Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι.

Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο μπακαλιάρος είναι φθηνός και μάλιστα εύκολος στη συντήρηση για αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια ήταν η ιδανική επιλογή. Η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική για αυτό και τυπικά συνοδεύεται μαζί με το ψάρι.

Τι ισχύει όμως με την 28η Οκτωβρίου; Δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με την συγκεκριμένη εθνική εορτή, αφού δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία. Παρ’όλα αυτά, δεν είναιθ λίγοι αυτοί που επιλέγουν για φαγητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου…
Συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Ο σεφ της εκπομπής «Πάμε Δανάη!», Απόστολος Ρουβάς, μας φτιάχνει το πιάτο των ημερών, δηλαδή μπακαλιάρο με σκορδαλιά, εύκολα και γρήγορα, ώστε να το απολαύσουμε όλοι τιμώντας τη παράδοση!

Για το κουρκούτι θα χρειαστείτε:

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
300 ml μπύρα
1 αυγό
Αλάτι
Ζάχαρη

Για τον μπακαλιάρο θα χρειαστείτε:

750 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο κατεψυγμένο ή φρέσκο
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
70 γρ. αλεύρι για το αλεύρωμα
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Τέλος, για τη σκορδαλιά θα χρειαστείτε:

500 γρ. πατάτες βρασμένες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι.