Μπαταχτσής η κυβέρνηση Τσίπρα καταφεύγει σε κατασχέσεις για να μαζέψει χρήματα

Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής αποδεικνύεται το κράτος το οποίο χρωστάει στους ιδιώτες πάνω από εκατ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που έχει πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις  η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 24% και περίπου δύο εκατ. είναι άνεργοι εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί.

Αλλά δεν σταματάει εκεί. Αποδεικνύεται και ο μεγαλύτερος δήμιος για κάθε νοικοκυριό. Επέβαλε δυσβάσταχτους φόρους τους οποίους κανείς δεν μπορεί να πληρώσει και τώρα καταφεύγει σε κατασχέσεις καταθέσεων και ενοικίων. Μια καθαρά αριστερή κυβέρνηση κατ ευφημισμό . με στοιχεία Βενεζουέλας.

Συγκεκριμένα άλλα 20.000 κατασχετήρια καταθέσεων και ενοικίων ενεργοποίησε τον Ιούνιο η ΑΑΔΕ, συνεχίζοντας το άγριο πρέσινγκ σε όσους χρωστάνε στην εφορία αλλά δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, ο αριθμός των φορολογούμενων επί των οποίων έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έχει φτάσει, πλέον, στις 951.114, δηλαδή στο απίστευτο 59% των οφειλετών που μπορούν να νιώσουν το «χάδι» των εισπρακτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι άλλοι περίπου 700.000 φορολογούμενοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής.

Ως προς τον όγκο των οφειλών, με τη συμπλήρωση του εξαμήνου τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους ανήλθαν σε 5,475 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,748 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα.

Στα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν και 90,168 δισ. ευρώ παλαιών συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του 2016. Υπολογίζεται, πάντως, ότι τον Ιούλιο η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δημιουργώντας ένα νέο «φέσι» 671 εκατ. ευρώ.

Με την πρακτική αυτή το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι να εισπράττει ψίχουλα και να στεγνώνει ακόμη περισσότερο την αγορά από ρευστότητα. Όσον αφορά την περίφημη ανάπτυξη αυτή μοιάζει πια με ανέκδοτο θερινής νυκτός.