Μόνη έμεινε  η Ελλάδα στο ΔΝΤ GATE

4.4.2016

Αδειάζει η Γερμανία την ελληνική κυβέρνηση για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ την ώρα που η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel, κάνει λόγο  για «ελληνικό δάκτυλο»  αναφερόμενη στο ΔΝΤ gate με τη διαρροή μέσω του Wikileaks των διαλόγων Πολ Τόμσεν-Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα, για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανική εφημερίδα δείχνει ξεκάθαρα ως την πηγή της διαρροής του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (EYΠ).

Από την πλευρά της η Γερμανία δια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν είναι προς συζήτηση ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, μετά τη διαρροή από τo Wikileaks της συζήτησης που είχαν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για μια τέτοια πιθανότητα.

«Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Περιμένουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσε πως η Γερμανία περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου/αρχές Μαΐου.

«Περιμένουμε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, ωστόσο «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».

Καμία διαμάχη Γερμανίας-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ο κ. Γέγκερ υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξει διαμάχη της Γερμανίας και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, με αφορμή τη διαρροή του Wikileaks.

«Για εμάς στο Βερολίνο δεν είναι φυσικό να γίνονται υποκλοπές», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε τόσο την τηλεφωνική συνομιλία της Ανγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, όσο και την επικοινωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν».

Συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ αύριο

Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

Η συνάντησή τους θα γίνει στο Βερολίνο, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks, συνεπώς θα εστιάσει και στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Θέμα συζήτησης αποτελεί και η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως επίσης και οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και το καυτό θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο .