Μόνιμη στρατιωτική δύναμη στις Οινούσσες

30.4.2016

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο θα είναι η Μόνιμη στρατιωτική δύναμη στις Οινούσσες όπως αποφάσισε  το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, η μόνιμη στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στη νησίδα Πασάς, ανατολικά των Οινουσσών. Ταυτόχρονα θα αρχίσει η κατασκευή ελικοδρομίου στην νησίδα ώστε να μπορεί να προσγειώνεται το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο διαφύλαξης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου, υπό τη σκιά των συνεχόμενων πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίστηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη και της Μεγάλη Παρασκευή, παρά την ελληνοτουρκική συμφωνία για ηρεμία κατά τις ημέρες μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Χθες Μεγάλη Παρασκευή, σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής απείλησαν να συλλάβουν έλληνα ψαρά στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, με την δικαιολογία ότι έπλεε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Παράλληλα, τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε τέσσερις πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την νήσο Παναγιά, σε πολύ χαμηλό ύψος.