Μόνο μια μάσκα θα περιμένει κάθε μαθητή την Δευτέρα στα σχολεία-Πότε θα πάρουν τις υπόλοιπες

Την ώρα που γίνεται προσπάθεια από ειδικούς και κυβέρνηση έτσι ώστε να πειστούν γονείς και μαθητές να φορούν μάσκα στα σχολεία για να προστατευτούν από τον κορονοϊό οι αρμόδιοι φαίνεται να μην έκαναν σωστό προγραμματισμό. Αρχικά οι μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα πάρουν μια μάσκα.

Βέβαια, δεν τους βοήθησαν και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής καθώς ενώ είχε αρχικά αποφασιστεί ότι οι μάσκες θα διανέμονταν δωρεάν μόνο στους μαθητές των δημοσίων σχολείων, στην συνέχεια αποφασίστηκε να διανεμηθούν και στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.

Μιλώντας στο newsit.gr ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων είπε:

«Από την Τρίτη το μεσημέρι το ελεγκτικό συνέδριο έκανε δεκτό τον διαγωνισμό μας απορρίπτοντας μόνο τις τρεις από τις 25 εταιρείες που θα λάμβαναν το έργο της κατασκευής των μασκών. Εμείς είχαμε διαγωνισμό για 5 εκατομμύρια μάσκες έτσι μετά την απόρριψη των τριών εταιρειών θα πάμε για 4,6 εκατ μάσκες. Υπογράψαμε τις συμβάσεις και προχωράμε τον διαγωνισμό. Ήδη έχουμε παραδώσει στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές ενώ μέχρι αύριο θεωρώ πως οι μάσκες θα έχουν φτάσει στον προορισμό τους και στην Αττική».

Και συνέχισε: «Το 95% των μασκών ράβεται στην Ελλάδα με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν ξεκινήσει να ράβουν από την Τρίτη και μετά που υπογράψαμε την σύμβαση ο ρυθμός παραγωγής δεν είναι αυτός που θέλουμε. Εμείς κοιτάμε σε πρώτη φάση να παραδώσουμε από μια μάσκα σε κάθε παιδί ώστε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά και Τρίτη, Τετάρτη που θα έχει τελειώσει η συμβατική υποχρέωση των εταιρειών να κάνουμε ένα δεύτερο πακέτο που θα αποσταλεί σε όλη τη χώρα».

Μπήκαν στην μέση και τα ιδιωτικά σχολεία

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου: «Παράλληλα με τον διαγωνισμό για τα δημόσια σχολεία δόθηκαν χρήματα να παράγουμε μάσκες και για τα ιδιωτικά. Έτσι είπαμε να εξυπηρετήσουμε και τα ιδιωτικά από την πρώτη παραγγελία και αμέσως μετά τον επόμενο διαγωνισμό να βάλουμε μέσα την ποσότητα των ιδιωτικών που λείπουν τώρα από τον πρώτο διαγωνισμό ώστε να λήξη το θέμα».

Μια μάσκα σε κάθε μαθητή από Δευτέρα

«Σε πρώτη φάση», λέει ο κ. Παπαστεργίου, «κάθε μαθητής την Δευτέρα θα παραλάβει από μια μάσκα, άλλες δυο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια θα τρέξουμε κι έναν επιπλέον διαγωνισμό για 1 εκατομμύριο μάσκες αμέσως μετά. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο θέμα της παραγωγής. Κάθε μέρα μας παραδίδονται τουλάχιστον 600 χιλ μάσκες. Τις πρώτες τις στείλαμε στα νησιά και σε όλη την Μακεδονία, σήμερα στέλνουμε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο και οι τελευταίες που θα της παραλάβουμε τις επόμενες ώρες θα τροφοδοτήσει την Αττική. Πιστεύω πως δεν θα έχουμε προβλήματα στις παραδόσεις και πως όλα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει».

newsit.gr-Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογραμβράκης