Μ. Απατζίδη: Κατάθεση ερώτησης για την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων εργαζόμενων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 12/4/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, για την  εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων εργαζόμενων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η βουλευτής  ανέφερε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζόμενων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, είναι αναγκαία η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην δυσμενή διάκριση για τους εργαζομένους συμβασιούχους των ΟΤΑ αλλά και των νομικών τους προσώπων (ΙΔΟΧ), έναντι των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και των μόνιμων υπαλλήλων.

Η κα Απατζίδη επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, προστατεύονται νομικά από τις διακρίσεις εις βάρος τους και πάρα τις «πανηγυρικές» δηλώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ετήσια άδεια γυναικολογικού ελέγχου (μίας ημέρας) με αποδοχές,   οι εργαζόμενες με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποκλείονται από το δικαίωμα λήψης της, καθώς στο σχετικό κεφάλαιο που αφορά στις άδειες που δικαιούται το προσωπικό με σχέση ΙΔΟΧ, δεν γίνεται καμία αναφορά.

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι συνεχίζουν να τοποθετούνται σε μια γκρίζα ζώνη , καθώς είναι άλλοτε «υπάλληλοι του Δημοσίου» και άλλοτε «ιδιωτικοί». Κατά το Υπουργείο Εσωτερικών, «Δεν θεωρούνται υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου και για αυτό δεν λαμβάνουν το δώρο Πάσχα, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, αλλά ούτε λαμβάνουν την εξάμηνη άδεια ανατροφής τέκνων του ΟΑΕΔ, και οι συμβασιούχες μητέρες προστατεύονται μόλις για 9 εβδομάδες μετά τη γέννα».

Η κα Απατζίδη τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η γενική αρχή της ίσης μεταχειρίσεως,   ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η συνεισφορά στην πράξη των συμβασιούχων εργαζόμενων των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας και ο καθημερινός αγώνας που δίνουν, είναι παράδειγμα αυταπάρνησης και πλέον είναι αναγκαία η ύπαρξη σταθερών και μόνιμων Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  και ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό τι απαντά αναφορικά με τα αιτήματα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζόμενων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, καθώς επίσης και εάν θα προβεί σε πλήρη εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων των ΟΤΑ.