Νάσος Αθανασίου: “Δολοφονώντας τη δημοσιογραφία…” η παρουσίαση του βιβλίου του στο Ζάππειο

Το  βιβλίο του με τίτλο : «Το έγκλημα που αρέσει… Δολοφονώντας τη Δημοσιογραφία» παρουσίασε, το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο της 49ης Έκθεσης Βιβλίου, στο Ζάππειο, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  στην Περιφέρεια  Αττικής και δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου.

Για το βιβλίο αλλά και τη δημοσιογραφία μίλησαν η Δρ Φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Ανθούλα Δανιήλ και η Δημοσιογράφος της ΕΣΗΕΑ, πρώην πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου.

Σε μια εποχή όπου η δημοσιογραφία επικρίνεται και κατακρίνεται σφόδρα, όπου βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ίσως όχι άδικα,  μακριά από τον ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης της, της καταγραφής των γεγονότων και της  άσκησης ελέγχου στην εξουσία, ο Νάσος Αθανασίου  έρχεται να μας αφυπνίσει, να ταράξει  τα λιμνάζοντα ύδατα. Να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του όρου δημοσιογραφία. Την αναγκαιότητα  για επαναφορά  στις αρχές και τη δεοντολογία που πρέπει να διέπει το λειτούργημα. Να ξαναγίνει ο Τύπος,  όχι η ουρά της εξουσίας, αλλά η τέταρτη εξουσία.

Πρόκειται για Τετράδια Δημοσιογραφίας όπου ο έγκριτος δημοσιογράφος καταγράφει, με το   απλό κατανοητό τρόπο το πόσο λαθέψαμε στο δρόμο μας ως δημοσιογράφοι. Καταθέτει το απόσταγμα χρόνων της γνώσης του  της γνώσης του, όντας ο ίδιος φιλομαθής τις απόψεις του και δείχνει τον δρόμο της επιστροφής στις αρχές και τις αξίες της πάλαι ποτέ τέταρτης εξουσίας πριν οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση.

Θέτει λοιπόν το ερώτημα τι είναι δημοσιογραφία, τι είναι γεγονός, ποιος είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου πριν φτάσει στη διατύπωση του σχολίου του και καταγράψει την κριτική του που δεν είναι πάντα  και αναγκαία. Που  έχει καταντήσει σήμερα; Γιατί τόσο χαμηλά; Ποιοι ευθύνονται;

Το βιβλίο το οποίο αποτελεί  εγχειρίδιο, για κάθε νέο αλλά και εν ενεργεία δημοσιογράφο, θα μπορούσε, όπως είπε ο συγγραφέας να έχει τον τίτλο «Η Θρησκεία των γεγονότων», γιατί το γεγονός είναι η πεμπτουσία της δημοσιογραφίας. Ένα εγχειρίδιο που είναι βέβαιον ότι στο διάβα των χρόνων ίσως, όπως είπε και ο συγγραφέας αποτελέσει τη βίβλο που θα διδάσκεται σε σχολές δημοσιογραφίας με μην ευχή κάποτε η δημοσιογραφία να επανακτήσει την αξία της ως τέταρτης εξουσίας .

Καλοτάξιδο, Νάσο, το βιβλίο σου με την ευχή και στο μέλλον να μας χαρίσεις κι άλλα τετράδια Δημοσιογραφίας χρήσιμα που θα αποτυπώνεις την αστείρευτη γνώση και την εμπειρία σου.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ωρωπού Δημήτρης Βελτανιώτης.