15.12.2015
Τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής θα προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να φυλάξει τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες του παρόντος συστήματος ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών, τρωτά σημεία που ανέδειξε η προσφυγική κρίση, προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των συνόρων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη FRONTEX. Κάθε φορά που τα κράτη μέλη θα έρχονται αντιμέτωπα με ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορα τους, θα μπορούν να απευθυνθούν σε στο νέο αυτό οργανισμό.
Ο Οργανισμός αυτός θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στέλνοντας προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σε καταστάσεις κρίσης στα εξωτερικά σύνορα και αν ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση.
Περίπου 1500 άτομα θα απασχολεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη φύλαξη των συνόρων, τα οποία θα προέρχονται από εθνικούς τελωνειακούς, ενώ το κόστος του υπολογίζεται να ανέλθει στα 280 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή το διπλάσιο σε σχέση με το ετήσιο κόστος της FRONTEX.
Μέσα στις αρμοδιότητες του νέου οργανισμού φύλαξης συνόρων, θα είναι η διαρκής ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις. Παράλληλα θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών και στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση της Επιτροπής, ορισμένες όμως χώρες-μέλη πρόκειται να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Η πρόταση της Επιτροπής, παρά τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από μια μερίδα χωρών-μελών που θεωρούν ότι μια τέτοια λύση αποτελεί παραχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, υπεραμυνόμενος της πρότασης της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής, υποστήριξε στη φλαμανδική εφημερίδα «De Morgen» ότι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων θα ελαφρύνει σημαντικά την πίεση προς την Ευρώπη. «Όλο και περισσότερο, αυτοί που καταφθάνουν στην Ευρώπη δεν είναι Σύριοι που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο αλλά μετανάστες από το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Μετανάστες που είναι σαφές ότι δεν έχουν δικαίωμα για προστασία».
Σε σχέση με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, ο Φ. Τίμερμανς τονίζει ότι «η εμπειρία δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο» ¨και συνέχισε λέγοντας ότι «τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης. Άρα είναι κάτι περισσότερο από λογικό ότι η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έχουμε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα με τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλιώς δεν θα είχαν φτάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα στα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους έντεκα μήνες».
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, υποστήριξε πρόσφατα από τη Ρώμη ότι τα κράτη μέλη «δεν είναι έτοιμα» να αντιμετωπίσουν την τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο και «δεν μπορούν να δράσουν μόνα τους».
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «Χρειαζόμαστε κάτι πιο ολοκληρωμένο και καλύτερα διαρθρωμένο από τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την πρόταση της Επιτροπής «τολμηρό σχέδιο».