Νέα “λίστα” φοροφυγάδων παρέλαβε ο Μ. Καλογήρου από τον Φαλτσιανί

23.12.2015

Στο Παρίσι μετά από ταξίδι αστραπή από τις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γ.Γ. του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου με τον  Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να παραλάβει τη νέα λίστα.

Σύμφωνα με τον -γνωστό από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ- Ερβέ Φαλσιανί στη νέα λίστα υπάρχουν δεδομένα για περίπου 500.000 διεθνείς συναλλαγές μέσω Ελβετικών λογαριασμών. Ακολούθως ο κ.Καλογήρου επέστρεψε στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής. Εκεί ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση και έλαβε εντολή να ενημερώσει άμεσα την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Μετά τη παράδοση της νέας λίστας στους εισαγγελείς το δεύτερο βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η τροπολογία που πέρασε χτες από τη Βουλή και σύμφωνα με την οποία αποδεικτικά στοιχεία  -όπως η συγκεκριμένη λίστα- που έχουν φτάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία. Στόχος να μη μπορούν να μπουν -νομικά- εμπόδια σε έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Αυτός ο χειρισμός προκάλεσε και την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου (τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε με τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ όλο το προηγούμενο διάστημα) που έκανε λόγο για κατάργηση του Κράτους Δικαίου.

Τι είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό για το μυστικό ραντεβού 

Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι ο γγ της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στο εξωτερικό με τον Ερβέ Φαλτσιανί, την «πηγή» της λίστας Λαγκάρντ. «Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια», τόνισε, για να ανακοινώσει ότι ο κ. Καλογήρου παρέλαβε μια λίστα, ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, τις οποίες και κατέθεσε χτες στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειες τους, τις οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαγάγει». «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση», υπογράμμισε.

Οι λίστες

Εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια η χώρα ζει στον αστερισμό της λίστας φοροφυγάδων που αποκαλύπτονται φτάνουν στην Ελλάδα και τους οικονομικούς εισαγγελείς και τελικά άνθρακας ο θησαυρός, αφού πρώτα σπιλώνονται επιχειρηματίες η πολίτες που καθόλα νόμιμα εξήγαγαν η διακίνησαν  τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Η ελληνική κοινωνία θέλει πλέον στοιχεία  απτά για τα αποτελέσματα κι όχι αφορισμούς και κουβέντες του αέρα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Είναι καιρός να δοθεί ένας κατάλογος φοροφυγάδων που αποδεδειγμένα διέπραξαν αξιόποινες πράξεις. Σε διαφορετική περίπτωση να σταματήσουν οι ακαδημαϊκές διακηρύξεις άνευ ουσίας. Γιατί από ό,τι είναι γνωστό πολύ πενιχρά έως ανύπαρκτα είναι τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ο λαϊκισμός έχει και τα όρια του.