Νέα μέτρα φωτιά ζητούν οι δανειστές

9.4.2016

Με νέο πακέτο μέτρων επέστρεψαν, από τις ,από τις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά το ταξίδι αστραπή που πραγματοποίησαν χθες, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται αλλά με νέα σκληρά μέτρα στο τραπέζι.

Ο χρόνος πιέζει την ελληνική πλευρά και γι αυτό οι δανειστές εντείνουν την πίεση προσθέτοντας νέα εξοντωτικά μέτρα, καθώς απαιτούν αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, όπως και περικοπές στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων σκληρών μέτρων.

Οι δανειστές είναι φανερό ότι δεν βιάζονται να κλείσει η συμφωνία γιατί γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση θα δημιουργήσει δημοσιονομική στενότητα στην Ελλάδα και άρα μεγαλύτερη πίεση και αποδοχή σκληρότερων μέτρων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε αφορολόγητο όριο κοντά στα 8.000 ευρώ, ενώ προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, όπως και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ.

Στις απαιτήσεις τους περιλαμβάνονται και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, ενώ την ίδια ώρα παραμένει το χάσμα στο ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα επισήμαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, και να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής» οι δανειστές:

  • Επιμένουν σε χαμηλότερο των 9.090 ευρώ (κοντά στα 8.000 ευρώ) αφορολόγητο όριο. Η πρόταση της Αθήνας είναι η μείωση σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ.
  • Θεωρούν, κυρίως το ΔΝΤ, ότι τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περικοπές δαπανών) δεν φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Για αυτό προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδα κλπ. αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
  • Στο ασφαλιστικό, παραμένει η απόσταση στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».
  • Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Στο EuroWorking Group της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των Θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Το προσχέδιο της συμφωνίας, που έχει στείλει η ευρωζώνη, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ εκείνο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Ακόμη, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους.