Νέα μέτρα 2 δις. ευρώ ζητά η Κομισιόν – Καταφθάνουν οι Θεσμοί για αξιολόγηση

6.11.2015

Προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Νέα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος για το 2016 και 2017 , που ανέρχεται στα 2 δισ., θα αρχίσει να συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς, μια μέρα μετά το Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Το «κουαρτέτο» πρόκειται να έρθει ξανά στην Αθήνα και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσουν επίσημα την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να περάσουν στην έγκριση του τελικού προσχεδίου του προϋπολογισμού, χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση το κλείσιμο των μέτρων των δύο πακέτων των προαπαιτούμενων. Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και η συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού που θα είναι καθοριστική για την επόμενη εικοσαετία.

Η επιφύλαξη που εκφράζουν οι Βρυξέλες, μέσα από το συνοδευτικό κείμενο των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, είναι η εξασθένιση του μεταρρυθμιστικού momentum. Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί, αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία, ελπίζει σε μια ενδεχόμενη επιστροφή της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, τονίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η οικονομία μεταρρυθμιστεί.

Συγκεκριμένα, κάνοντας λόγο για «μεταρρύθμιση», οι Βρυξέλλες και δη ο Μοσκοβισί, εννοούν την αναμόρφωση του κράτους με τρόπο που να γίνει πιο αποτελεσματικό, οικονομικό στην λειτουργία του και προσιτό προς τον πολίτη και τις επενδύσεις. Επίσης προσδοκούν στη διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο να έλκει και όχι να απωθεί τις επενδύσεις.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με έμφαση στα κόκκινα δάνεια και τέλος να απελευθερωθούν οι αγορές, τα επαγγέλματα οι υπηρεσίες και η αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προβλέπεις τους, μόνο αν ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα θα αρχίσει να μειώνεται από το 2017  η ανεργία (στο 24%) και θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του χρέους στο 195,6 από το 199,7% που έφτασε την προηγούμενη χρονιά.

Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση πρέπει να περιμένει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου για να βγουν τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2015, έτσι ώστε να αποφασιστεί το τελικό ύψος των μέτρων του 2016 και 2017.

Οι Θεσμοί σε αυτή τη φάση φαίνεται να απορρίπτουν την επιβολή νέων φόρων και να στρέφουν το ενδιαφέρον προς τη μείωση των δαπανών στην ευρύτερη λειτουργία του δημοσίου τομέα, όμως, όπως εξήγησε κοινοτικός αξιωματούχος, “εναπόκειται στην κυβέρνηση να κάνει την επιλογή”.

Η περίπτωση να μην έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το 2015, αποτελεί σημαντικό ρίσκο για τις προβλέψεις των Βρυξελλών. Η Κομισιόν έχει διαγνώσει κακό κλίμα λέγοντας ότι “έχουμε εντολή από το Εurogroup για το ποιο πρέπει να είναι το πλαίσιο της προστασίας από πλειστηριασμούς και υπάρχει πρόταση της τρόικας πάνω στα στοιχεία της οποίας πρέπει να οικοδομήσει η κυβέρνηση”. Αυτό ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος στο real.gr χθες, επισημαίνοντας ότι “η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα είναι για μια ακόμα φορά παντελώς αποπροσανατολιστική”.

Η σημερινή κατάσταση, αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, καταδεικνύει ότι πολλοί από τους οφειλέτες δεν πληρώνουν, ούτε ρυθμίζουν τα δάνεια τους καθώς δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος του πλειστηριασμού. Πρακτικά η κυβέρνηση προωθεί μια πρόταση που στέλνει μόνο το 30% των κακοπληρωτών να κάνει ρύθμιση, σε αντίθεση με τους Θεσμούς που ζητούν ένα νόμο που να «παρακινεί» πάνω από το 55%. Οι μόνοι οφειλέτες που δικαιολογούνται είναι οι απόλυτα άποροι, αλλά και πάλι καμία τράπεζα δεν επιθυμεί να καταστρέψει τα βιβλία κατεβάζοντας τις τιμές των ακινήτων σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Βάσει αυτής της παραμέτρου οι τράπεζες θα σπεύσουν να κάνουν χαριστικές ρυθμίσεις, ώστε να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο. Σε περίπτωση όμως που η συμφωνία δεν κλείσει, το 2016 θα είναι πολύ δύσκολο καθώς εκτός από το επιβαλλόμενο κούρεμα των καταθέσεων, που θα εξοντώσει και τις τελευταίες ζώσες επιχειρήσεις, θα ακολουθήσει και η εκκαθάριση δύο τουλάχιστον τραπεζών με επακόλουθο τους πλειστηριασμούς.