Νέα παράταση για τα αυθαίρετα. Παράβολα με μειωμένα πρόστιμα και περισσότερες δόσεις

Πληρώνοντας παράβολα με μειωμένα πρόστιμα, αλλά και με περισσότερες δόσεις αποπληρωμής θα έχουν μία επιπλέον ευκαιρία να σώσουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους οι ιδιοκτήτες. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στο νόμο θεωρείται η 8η Ιουνίου 2019. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, στους προηγούμενους νόμους τακτοποίησης έχουν ενταχθεί περίπου 1 εκατ. ακίνητα, ενώ τα έσοδα από τα πρόστιμα αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Στο νέο νόμο θα μπορούν να υπαχθούν και ιδιοκτήτες για τους οποίους υπήρχε πρόβλεψη από τους προηγούμενους νόμους. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται συμψηφισμός των προστίμων. Ωστόσο, δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων εάν το πρόστιμο είναι μειωμένο με το νέο νόμο. Από το σχέδιο νόμου λείπει η διάταξη, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς όριζε ότι χρειαζόταν βεβαίωση μηχανικού πως δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις σε κτίρια που κληρονομούνται.

Το μειωμένο κόστος παραβόλου με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, θα ξεκινά από τα 250 ευρώ για την περίπτωση αυθαιρεσιών σε κτίσματα έως 100 τ.μ. και φτάνει έως τα 10.000 ευρώ για κτίσματα άνω των 5.000 τ.μ. Τα πρόστιμα μπορούν να αποπληρωθούν σε 80 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα η δόση, υπάρχει προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.