Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των εταιριών προς το Δημόσιο

11.6.2016

Σε νέου τύπου ρυθμίσεις προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για οφειλές προς το Δημόσιο με βασικό κριτήριο την εκτίμηση για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και με στόχο να μην “πεθάνουν” οι υγιείς εταιρείες λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιριών αγγίζει το 69% του συνόλου των χρεών προς τις εφορίες και τα τελωνεία.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο το οποίο έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Αγορά προβλέπει ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά στις υγιείς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους.

Οι δόσεις προτείνεται να υπερβαίνουν τις 24 σε αριθμό, ο οποίος θα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση τόσο με το ύψος των οφειλών της επιχείρησης όσο και με την “υγεία” των οικονομικών μεγεθών της.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ξεκινήσει το έργο τους για τον καθορισμό των κριτηρίων “μέτρησης βιωσιμότητας”, με βάση τα οποία θα μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

Για τα συγκεκριμένα κριτήρια, προσέθεσαν, θα λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κλάδων δραστηριοποίησης των εταιρειών. Στη συνέχεια, το τελικό κείμενο θα τεθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να ευελπιστούν πως η σχετική νομοθετική διάταξη θα μπορεί να είναι έτοιμη στις αρχές του φθινοπώρου.

Τα δεδομένα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Τα χρέη προς το Δημόσιο “πνίγουν” σήμερα κάθε υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στο τέλος του Ιανουαρίου φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων στην εφορία ανέρχονταν σε 58,5 δισ. ευρώ και στα τελωνεία σε 3,7 δισ. ευρώ. Αποτελούσαν δε το περίπου 69%των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών, από ιδιώτες και επιχειρήσεις, στο Δημόσιο.

Παρά τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, η κατάσταση παρέμεινε ίδια και στο τέλος Απριλίου, όταν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 88,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αποτελούν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το α’ τετράμηνο φέτος:

Σήμερα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία) υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τον αριθμό να αυξάνεται -από τον προϊστάμενο της εφορίας- σε 24 δόσεις για πολύ έκτακτες περιπτώσεις.

Για τον λόγο αυτό, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν αναφορά για πάνω από 24 δόσεις με την προωθούμενη νέα ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι “δεν πρέπει να βάλουμε τις επιχειρήσεις στην “προκρούστεια κλίνη”, αλλά πρέπει να βοηθηθούν για να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σωθούν”.