Νέα σελίδα πολιτισμού και ανάπτυξης για το Δήμο Ωρωπού με την παραχώρηση των Παλαιών Φυλακών

Μια ιστορική μέρα ξημέρωσε χθες, 21 Ιουλίου 2020, για το Δήμο Ωρωπού.  Μια ιστορική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την παραχώρηση, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, των παλαιών Φυλακών Ωρωπού στο Δήμο, με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού» με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αυτού Εξοχότητα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κα Κ. Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ Τσιάρας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος και πολλοί ακόμη προσκεκλημένοι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιστορίας των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού και ανακοίνωσε ότι τα 83 στρέμματα, που βρίσκονται απέναντι από τις Φυλακές, έχει αποφασιστεί να αξιοποιηθούν με ήπιας μορφής ανάπτυξη και θα μετατραπούν σε χώρο ιατρικού τουρισμού. Ένα πρόγραμμα αρκετά φιλόδοξο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12-15 μήνες, όπως δεσμεύτηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, το μεγαλόπνοο αυτό έργο θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη στον Ωρωπό, θέσεις εργασίας και θα βάλει σε άλλη τροχιά εξέλιξης τον Τόπο.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης τόνισε τη βαριά ευθύνη που βαρύνει πλέον τη Δημοτική Αρχή, ώστε να αξιοποιήσει δημιουργικά την παραχώρηση που της δίνεται, με στόχο να προκύψει κάτι σπουδαίο. «Οι παλιές Φυλακές Ωρωπού να γίνουν μία Κυψέλη δημιουργίας που θα στέλνει μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης, πολιτισμού και Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης  ότι «Δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να ξεκινήσει μία πορεία προς τα μπρος, με άξονα την εξυπηρέτηση όλων εκείνων των ευγενικών ιδεών που η Ιστορία του χώρου υπηρέτησε και την καταγραφή των ιστορικών μηνυμάτων που παρήγαγε».

Ο κ. Γιασημάκης δεν έκρυψε την ευγνωμοσύνη για τους αγωνιστές της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν, ώστε να πραγματοποιηθεί η ιστορική αυτή παραχώρηση.  Ιδιαίτερα ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή τους τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς που ενδιαφέρθηκαν, τον Βουλευτή της Ν.Δ. Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου και τον “Χριστόφορο” για την πολυετή πίστη του, ότι το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.

Στην εκδήλωση μίλησαν για τη Δημοκρατία και το συμβολισμό των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού από τόπο μαρτυρίου σε κοιτίδα Πολιτισμού, Ιστορίας και Δημοκρατίας:

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας

Η κα Φωτεινή Λεντάκη, σύζυγος του φυλακισθέντος στις φυλακές Ωρωπού Ανδρέα Λεντάκη

 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974) κ. Σπυρίδων Χαλβατζής

 

Ο ηθοποιός κ. Γρηγόρης Βαλτινός εκφώνησε μήνυμα του κ. Μίκη Θεοδωράκη

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων κα Αλεξία Κουλούρη.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Οι παρουσίες που έλαμψαν στην εκδήλωση παραχώρησης των Παλαιών Φυλακών στο Δήμο Ωρωπού