Νέα τραγωδία στο Αιγαίο – Οι «διακινήσεις» προσφύγων σε σαπιοκάραβα συνεχίζονται

9.12.2015

Ο χειμώνας δεν μπορεί τελικά να σταθεί εμπόδιο στους διακινητές ανθρώπινων ψυχών και συνεχίζουν να μεταφέρουν στην Ελλάδα μέσα σε σαπιοκάραβα πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

Το αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μια νέα τραγωδία στα νερά του Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου έχουν εντοπιστεί 11 νεκροί εκ των οποίων τέσσερις άντρες, δύο γυναίκες και πέντε παιδιά. Αγνοούνται περίπου 13 άτομα με βάση τις μαρτυρίες των διασωθέντων για το συνολικό αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος.

Επίσης έχουν διασωθεί 26 εκ των οποίων 17 άντρες, πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά, δυο από τα οποία χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Σάμου με ελικόπτερο Super Puma.

Η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν έγινε τηλεφώνημα στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για παρουσία ανθρώπων στη θάλασσα. Αρχικά τους ναυαγούς εντόπισε σκάφος της Frontex και στη συνέχεια στο σημείο έφτασαν το ελικόπτερο, δυο σκάφη του Λιμενικού εκ των οποίων ένα ναυαγοσωστικό, μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικό σκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος που βυθίστηκε.