Νέος φόρος για τα ακίνητα – αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες

4.1.2016

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των πολιτών καθώς από τη μια διαρρέει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο όμως θα αντικαταστήσει με ένα άλλο φόρο στα ακίνητα αλλά θα υπολογίζεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι αυξημένες ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του πραγματικού «Τσάρου» της Οικονομίας κ. Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος δεν περνά μέρα και να μην ανακοινώσει ένα νέο  φόρο ή μια καινούργια ευρηματική απόφαση που να μην είναι φοροεισπρακτική  και την οποία με μια πρωτοφανή μακαριότητα  ονομάζει μάλιστα και σωτήρια για τους πολίτες, για τις νέες τιμές  Ζώνης.

Πρόκειται καθαρά για πολιτική απόφαση, καθώς όπως σημειώνουν μέλη των ειδικών επιτροπών που συγκροτήθηκαν για την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, στα πορίσματα που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών δεν προβλεπόταν καμία αύξηση.

Από την πλευρά του ο Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο Real fm, δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία προαναγγέλλοντας και αυξήσεις, κρατώντας σε αγωνία τους ενδιαφερόμενους που περιμένουν πλέον σε περιοχές θα χτυπήσει η. καμπάνα και για τι ύψος αυξήσεων μιλάμε. Σημειωτέον, ότι αν υιοθετούνταν οι τρέχουσες εμπορικές τιμές- αν και ο αριθμός των συναλλαγών είναι μικρός και εμπεριέχει τον κίνδυνο στρεβλώσεων- εκεί που θα έπρεπε να γίνουν αυξήσεις Τιμών Ζώνης είναι οι αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική ως τώρα σε όλες τις κυβερνήσεις, την υιοθέτηση συστήματος εξομοίωσης εμπορικών- αντικειμενικών τιμών.

Τα πάνω- κάτω έρχονται και με το φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, αν βέβαια δεν εγείρουν ενστάσεις οι δανειστές για την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του νέου φόρου, που πρέπει να αποδώσει τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον Τ. Αλεξιάδη, ο νέος φόρος θα λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο την περιουσιακή αλλά και την εισοδηματική κατάσταση των υπόχρεων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάμε για ένα φόρο, που θα υπολογίζεται με βάση κλίμακα, όπως ο ΦΑΠ, στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, με πρόβλεψη ειδικού (μικρού) αφορολογήτου για την κάλυψη των ασθενέστερων. Αυτό συνεπάγεται μετακίνηση των βαρών στις μεγαλύτερες και ακριβότερες περιουσίες και μένει να απαντηθεί το πώς θα εξασφαλιστεί η σημερινή εισπραξιμότητα του 83%.

Εκεί που αναμένεται  να γίνει της. τρελής, είναι οι εφορίες, καθώς οι νέες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαίου του 2015. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να μην επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015, αλλά θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλοι οι φόροι κληρονομιών, δωρεών,  γονικών παροχών και αγορών και μάλιστα χειρογράφως! Ήδη οι προϊστάμενοι εφοριών με μεγάλο όγκο τέτοιων υποθέσεων τραβάνε τα μαλλιά τους, καθώς το ήδη ελλιπές προσωπικό είναι επιφορτισμένο με άλλες εργασίες. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές φόρων, αφού όταν ολοκληρωθούν οι νέες εκκαθαρίσεις, η θετική διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές των φορολογούμενων.