Νέο μέτωπο ανοίγει η Τουρκία με τη Βαγδάτη

 6.12.2015

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη συριακή μεθόριο, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν στα άκρα οι σχέσεις της με την Μόσχα, η Άγκυρα ανοίγει νέο μέτωπο με την Βαγδάτη

Το βράδυ της Παρασκευής, περισσότεροι από 130 Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπασικά, στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα φτιάχνει στην περιοχή μία μόνιμη στρατιωτική βάση, μετά από συμφωνία που επετεύχθη με τις αρχές της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Ιράκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο βόρειο Ιράκ έχουν φτάσει 20 με 25 τανκς.

Οι αρχές του Ιράκ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν: «Έχουμε την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία έστειλε στο ιρακινό έδαφος στρατεύματα που εκτιμώνται σχεδόν σε ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα, που συνοδεύεται από άρματα μάχης και πυροβολικό δήθεν για να εκπαιδεύσουν ένοπλες ομάδες, και αυτό χωρίς το αίτημα ή την έγκριση των ομοσπονδιακών ιρακινών αρχών».

Η αντίδραση του προέδρου του Ιράκ ήταν άμεση. Ο Φουάντ Μασούμ χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας «παραβίαση των διεθνών κανόνων και του διεθνούς δικαίου» και υπογράμμισε ότι θα αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Σε δήλωσή του ο Μασούμ κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ιράκ απαίτησε την άμεση απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Μοσούλη. Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ωστόσο αυτή η κίνηση δεν αποτελεί μέρος κάποιου σχεδιασμού της συμμαχίας κατά των φανατικών ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πάντως, τουρκική στρατιωτική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η εκπαίδευση των ανταρτών Πεσμεργκά έχει άμεση σχέση με την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

http://www.real.gr