Νέο Hot-spot στα Οινόφυτα ανακοίνωσε ο Μουζάλας

15.7.2016

Ένα από τα επτά νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών κατασκευάζεται στην περιοχή των Οινοφύτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ν. Μουζάλας, μετά την επίσκεψή του στο Ελληνικό, όπου χθες σημειώθηκαν  συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών με τραγικό αποτέλεσμα ένα νεκρό.

Μέχρι στιγμή ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας δεν έχει πάρει θέση για το ζήτημα, τηρώντας  σιγή ιχθύος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ενημερώσει καν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ήδη, στο hotspot Οινόης-Οινοφύτων, σύμφωνα την ενημέρωση του  Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης της 15/07/2016, φιλοξενούνται 294 πρόσφυγες με τη δυνατότητα να φτάνει τους 300. Είναι δηλαδή πλήρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο hot-spot κατασκευάζεται στο παλιό εργοστάσιο πλαστικών “ΒΙΟΝΤΡΑΓΚ” στην περιοχή των Οινοφύτων. Για το θέμα, όταν ρωτήθηκε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Σχηματαρίου κ. Ηλίας Δημητρίου, δήλωσε άγνοια.

Τα υπόλοιπα έξι Κέντρα Φιλοξενίας κατασκευάζονται  σε Θήβα, Λιβαδειά, Τρίκαλα, Στυλίδα, Τρίπολη και Μεσσήνη.

Σύμφωνα με πηγές του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, τα νέα κέντρα «προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν». Σε αυτά θα μεταφερθούν κατά προτεραιότητα οι πρόσφυγες από τις άτυπες δομές του Ελληνικού και του Πειραιά. Την κατασκευή των κέντρων έχει αναλάβει το υπουργείο Εθνικής ‘Άμυνας.

Σε δηλώσεις του έξω από το Ελληνικό ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αναγνώρισε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη δημιουργία των χώρων φιλοξενίας και στην εκκένωση του Ελληνικού και εκτίμησε ότι το επόμενο δεκαήμερο οι χώροι θα είναι έτοιμοι. «Τα στρατόπεδα ετοιμάζονται, έχουμε καθυστέρηση, θα πρέπει να βιαστούμε περισσότερο. Διαβεβαιώνω ότι θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια να επισπευσθεί η αλλαγή αυτής της κατάστασης».

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στο γήπεδο Μπέιζμπολ του Ελληνικού διαμένουν 919 άτομα, στο γήπεδο Χόκεϊ 1.126 και στο χώρο αφίξεων 1.337. Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 1.273 πρόσφυγες.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στη χώρα εκτιμάται σε 57.098. Από αυτούς οι 8.504 διαμένουν στα νησιά, οι 23.163 στη βόρεια Ελλάδα, οι 1.806 στην κεντρική Ελλάδα, οι 10.288 στις οργανωμένες δομές της Αττικής οι 251 στη νότια Ελλάδα και οι 6.731 σε χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 67.