27.6.2016
Μεγάλη νίκη για τον Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και μεγάλη ήττα για τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, επεφύλαξαν οι εκλογές στην Ισπανία.
Ανατροπή έφεραν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, φέρνοντας τους Σοσιαλιστές στην δεύτερη θέση και τους Μεγάλη νίκη για τον Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και μεγάλη ήττα για τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, επεφύλαξαν οι εκλογές στην Ισπανία.
Ανατροπή έφεραν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, φέρνοντας τους Σοσιαλιστές στην δεύτερη θέση και τους Podemos στην τρίτη.
Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων κέρδισε την πρώτη θέση αυξάνοντας μάλιστα την δύναμή του, αν και χωρίς αυτοδυναμία. Το κόμμα του Ραχόι αύξησε τις έδρες του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Τότε είχε συγκεντρώσει 123 έδρες και σήμερα έχει 137.
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) είναι δεύτεροι και τρίτο κόμμα οι Podemos, ενώ ακολουθούν οι Ciudadanos.
Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Σάενθ Σανταμαρία, δήλωσε: Το Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε τις εκλογές».
Αύξηση παρουσίασαν και οι σοσιαλιστές (PSOE) που συγκεντρώνουν 89 έδρες, ενώ στάσιμοι παραμένου οι Podemos.
Ιγκλέσιας: Χάσαμε
Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα «μας κατέλαβαν εξ απήνης όλους εμάς που προσβλέπαμε σε κάτι διαφορετικό». Αρκέστηκε δε να πει ότι από αύριο, Δευτέρα «θα ξεκινήσουμε να αναλύουμε τα αποτελέσματα». «Περιμέναμε διαφορετικά αποτελέσματα, ανησυχούμε για την άνοδο του συντηρητικού μπλοκ και του Λαϊκού Κόμματος» είπε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στις πρώτες δηλώσεις του.
Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη, το alter ego του Ιγκλέσιας, Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε πως εάν «τα αποτελέσματα εάν παραμείνουν έτσι όπως είναι δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα».
Με καταμετρημένο το 97,36% των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι συγκεντρώνει 137 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 85, οι Podemos 71 και οι Ciudadanos 32
Στο exit poll που δημοσιεύτηκε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, εμφανίζονταν πρώτο, ως αναμένονταν, αλλά με δεύτερους τους Podemos. Τρίτο εμφανίζονταν το σοσιαλιστικό κόμμα και ακολουθούσαν οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, όλα τα μάτια στρέφονται στις δυνατότητες συμμαχικών κυβερνήσεων. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται 176 έδρες καθώς το ισπανικό κοινοβούλιο αριθμεί 350 έδρες.
Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι στις εκλογές του Δεκεμβρίου είχε κερδίσει 123 έδρες.
Μικρή η συμμετοχή
Χαμηλό ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,1%, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Γενικά αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, έπειτα από έξι μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές κι ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές.
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.
Τα σενάρια συνεργασίας
Ωστόσο, όπως παρατηρεί η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τη συνεργασία των Podemos με το παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), αφήνει λίγες πιθανότητες στον Σάντσεθ να είναι και πάλι εκείνος που θα καθοδηγεί από θέση ισχύος τις διαβουλεύσεις ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης με συνεργασία των Σοσιαλιστών και των Unidos Podemos.
Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Podemos –Σοσιαλιστών είναι εκείνο που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει ολοένα έδαφος, καθώς αυτές οι δύο παρατάξεις είναι οι μόνες που φαίνεται πως θα συγκεντρώσουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να σχηματισθεί ένα κυβερνητικό πλαίσιο που δεν θα έχει ανάγκη κι από άλλες βακτηρίες, πολιτικές και κοινοβουλευτικές—όπως η ενδεχόμενη αποχή ανοχής από κάποια κόμματα στις ψηφοφορίες προκειμένου να περάσουν νομοσχέδια ή να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Ακόμη και στην περίπτωση που η IU διαφωνήσει και δεν συμμετάσχει στην κυβέρνηση, εάν δεν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα των 50 κοινών σημείων με τους Podemos, που έχει συμφωνηθεί (όπως τόνισε στο ΑΠΕ το μέλος της ΚΕ του κόμματος κι αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μάιτε Μόλα), τα δύο κόμματα μπορούν να δομήσουν ένα ακλόνητο και σταθερό κυβερνητικό σχήμα.
Και τούτο διότι το PP έχει γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης με το συγγενές κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), του οποίου ο ηγέτης Άλμπερτ Ριβέρα κάλεσε σήμερα από την κάλπη τους “μετριοπαθείς πολίτες” να μην “αφήσουν άλλους να αποφασίζουν για εκείνους”. Οι Ciudadanos, που δέχονται την πίεση του Ραχόι, ο οποίος καλεί με την τακτική της ‘χρήσιμης ψήφου’ τους υποστηρικτές τους να μεταστραφούν υπέρ του ΡΡ και μίας αυτοδύναμης κυβέρνησής του, φιλοδοξούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους ώστε να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.