Νίκος Λεοντσινίδης: Αντιστέκομαι στην “Πνευματική Σπιναλόγκα” του Ωρωπού

Με τα μουσικά του ακούσματα ανοίγει νέους δρόμους στη νέα γενιά

 

της Σοφίας Μπασκάκη

Είναι νέος,  με πολύ δόση αυτοσαρκασμού και πολλά υποσχόμενος στο μουσικό στερέωμα. Ο λόγος για τον αυτοδίδακτο μουσικό Νίκο Λεοντσινίδη, από το Μαρκόπουλο Ωρωπού, που τον έχουμε δει σε πολλά live της περιοχής, να τραγουδά μόνος του ή με μπάντες φίλων, όπως τα “Νευρικά Κύτταρα”, ξεσηκώνοντας το κοινό με τους στίχους αλλά και τα αστεία του.

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται, κάθε Παρασκευή, στο Epoca Café, στη Σκάλα Ωρωπού, δίνοντας ένα διαφορετικό ηχόχρωμα,  λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όπου ξεκινάει ως Dj να παίζει τις μουσικές επιλογές του, σε ένα αγαπημένο στέκι που του ταιριάζει απόλυτα.

Σε μια κουβέντα που είχα μαζί του, κατάλαβα γρήγορα ότι ο Νίκος Λεντσινίδης είναι ένας χείμαρρος απόψεων κι ένας εκφραστής της νέας γενιάς που αγωνιά, προβληματίζεται και ακόμα αντέχει στις αντιξοότητες, «ξορκίζοντας» κάθε κακό με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Βαθιά ανθρωπιστής, θλίβεται για όσα άσχημα μαστίζουν τον κόσμο.

«Ποτέ δεν θα μπορέσω να αποδεχθώ την αδικία που υπάρχει, τα παιδιά που πεθαίνουν ανελέητα στους βομβαρδισμούς, θύματα των οικονομικών συμφερόντων, τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της ανθρωπότητας. Η κατάσταση όσο απογοητευτική κι αν είναι, έμαθα, πια, να μην με παίρνει από κάτω και να αμύνομαι μέσα από τη μουσική μου, πιστεύοντας πάντα ότι ό κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος αν γίνουμε καλύτεροι οι ίδιοι», λέει με πάθος.

Όσο για τη σχέση που έχει με τους γύρω του και αν είναι επικοινωνιακός απαντά 

«Έχω απομονώσει από τη ζωή μου κάθε τι δήθεν και ψεύτικο. Δεν με αφορά τίποτα από αυτά. Ούτε στις δημόσιες σχέσεις είμαι καλός. Ποτέ δεν με ενδιέφερε να προσποιηθώ ότι είμαι κάποιος άλλος για να πετύχω το οτιδήποτε».

Γεννημένος στην Αθήνα, ήρθε με την οικογένεια του στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, από πολύ μικρή ηλικία, όπου άρχισε να ανακαλύπτει το μουσικό του ταλέντο «γρατζουνώντας μια κιθάρα», όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Ακόμα δεν είχα τελειώσει το Δημοτικό» θυμάται ο Νίκος, «και τα πρώτα μου ακούσματα από τα Ημισκούμπρια ήταν καθοριστικά. Μου κέντριζε το ενδιαφέρον το χιούμορ και ο σαρκασμός που έβγαζαν. Απέδιδαν την καθημερινότητα με ένα διαφορετικό τρόπο, διακωμωδώντας τις καταστάσεις. Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήθελα να κάνω στη ζωή μου και δόθηκα με όλη μου την ψυχή να «φτιάχνω» μουσική rap με ελληνικούς στίχους. Ήταν σαν κάθαρση για εμένα και έτσι δημιούργησα τον δικό μου μικρόκοσμο που θέλησα να τον μοιραστώ και με άλλους, παίζοντας με διάφορες μπάντες» προσθέτει χαμογελώντας.

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας τον ρώτησα πως είναι η ζωή στον Ωρωπό για ένα νέο άνθρωπο και αν του αρέσει.

«Ο Ωρωπός μου αρέσει πολύ, με γαληνεύει και με ηρεμεί. Οι ρυθμοί εδώ είναι πιο χαλαροί και έχω την ευκαιρία και το χρόνο να δημιουργήσω. Δυστυχώς όμως είναι δύσκολο να επιβιώσεις εδώ, καθώς οι επαγγελματικές ευκαιρίες όλο και μειώνονται,  ενώ οι δραστηριότητες για τους νέους είναι ελάχιστες. Αν και ο Ωρωπός διώχνει τα παιδιά του και δεν κάνει καμιά προσπάθεια να τα κρατήσει, επιμένω να προσπαθώ να μείνω» απαντά προβληματισμένος.

Για να έρθει με αφοπλιστικό τρόπο να μου εξηγήσει για πιο λόγο  συμβαίνει αυτό.

«Υπάρχει μια έντονη οπισθοδρομικότητα στη σκέψη, η οποία δεν αφήνει τον τόπο να εξελιχθεί και να ανθίσει. Θα τολμούσα να πω ότι αν ο Ωρωπός συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς θα γίνει μια “Πνευματική Σπιναλόγκα”. Το πνεύμα θα χαθεί εντελώς μέσα στη λέπρα της ματαιοδοξίας, της αυτοπροβολής και του προσωπικού συμφέροντος.  Αντί οι εκλεγμένοι, από όποια παράταξη κι αν προέρχονται, να πάνε την περιοχή μπροστά, τη θάβουν ακόμα περισσότερο», τονίζει ο Νίκος με μια δόση πικρίας στα λόγια του.

Ένας νέος άνθρωπος, όμως, δεν μπορεί να σταματήσει να κάνει όνειρα και ο Νίκος μίλησε ανοιχτά για τα δικά του.

«Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκομαι σε φάση ανασυγκρότησης, αφού άφησα πίσω ότι με χαλούσε, θέτω πλέον νέους στόχους τους οποίους έχω ήδη ξεκινήσει να υλοποιώ. Θα ήθελα να φτάσω σε ένα επίπεδο να μπορώ να βιοπορίζομαι από την μουσική μου.  Επίσης μου αρέσει πολύ η ιδέα, πάνω στη σκηνή, τραγουδώντας, να επικοινωνώ με το κοινό και να σκορπώ το γέλιο με τις ατάκες μου, κάτι σαν stand up comedy, στα διαλείμματα της μουσικής», λέει με ενθουσιασμό.

Με τον Νίκο η κουβέντα μπορεί να είναι ατέλειωτη. Απίστευτα ενδιαφέρουσα και απόλυτα ειλικρινής. Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτηση μας και τον ευχαριστήσω για τον χρόνο του, προσπάθησα να εκμαιεύσω τι καινούριο ετοιμάζει.

Ο Νίκος Λεοντσινίδης ξεδίπλωσε τα άμεσα μουσικά του σχέδια. «Κάνω μια στροφή σε νέα πράγματα, που θα τα βρείτε στη σελίδα μου στο fb και θα τα ακούσετε στο Κανάλι μου στο youtube. Κάνω ένα πέρασμα από τη rap σε πιο funky, reggae, jazz και soul ακούσματα. Με επιρροές βέβαια από τη rap, επιδιώκω να δημιουργήσω κομμάτια διαφορετικά, πιο σύνθετα και με στίχους που θα δείχνουν την όμορφη πλευρά των πραγμάτων. Γιατί πάντα υπάρχει μια όμορφα πλευρά, αρκεί να τη δούμε για να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τη μελαγχολία που μας σκεπάζει».

Μπείτε στο ρυθμό του Νίκου Λεοντσινίδη: 

Youtube:   https://www.youtube.com/channel/UCNh1uFFE0E9v1e9_7HlP9pQ

facebook: https://www.facebook.com/NikosLeontsinidis/