Νίκος Λούπης: Φυλακές Ωρωπού… εκτός από τα σενάρια υπάρχει και η πραγματικότητα!

Με αφορμή τα όσα διαβάζουμε και ακούμε τις τελευταίες ώρες για το θέμα της εξαγγελίας από τον Πρωθυπουργό της δημιουργίας κέντρου αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων και ιατρικού τουρισμού στο πάνω μέρος του κτήματος των Φυλακών, θα ήθελα να τοποθετηθώ εκφράζοντας την άποψη μου.

Μια άποψη που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολύ καιρό και που ίσως ήταν μία από τις αιτίες που με έσπρωξε να ασχοληθώ με τα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Από την μαθητική μου ηλικία λοιπόν άκουγα για διάφορα σχέδια που αφορούσαν αυτόν τον χώρο. Διοικήσεις έρχονταν και έφευγαν, πλάνα αντικαθιστούσαν άλλα πλάνα  και το αποτέλεσμα παρέμενε πάντα το ίδιο. Ένα απόλυτο μηδέν.

Μια περιοχή πραγματικά προνομιούχα, καταδικασμένη όμως να γίνεται κάθε φορά πεδίο αντιπαραθέσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων. Με αφορμή κάθε φορά μια καινούργια δικαιολογία, τα όσα είχαν προγραμματιστεί αναβάλλονταν και εκείνοι που δεν βρίσκονταν στην διοίκηση υπόσχονταν πως όταν γίνουν διοίκηση,  θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν την όποια ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου. Όμως όταν τα πράγματα άλλαζαν, πάλι μία από τα ίδια.

Αυτή ακριβώς η αναποτελεσματικότητα και η αναβολή, ήταν από τις αιτίες που με κινητοποίησαν να ασχοληθώ με τα κοινά, θεωρώντας πως κάποια στιγμή αυτά που υποσχόμαστε θα πρέπει κιόλας να υλοποιούνται.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, σε μια μοναδική για τον τόπο εκδήλωση, αυτήν της παραχώρησης των κτηρίων των Φυλακών στον Δήμο μας, προχωρά σε μια εξαγγελία αξιοποίησης του πάνω τμήματος του κτήματος των Φυλακών. Μια εξαγγελία με γενική προσέγγιση, χωρίς παραπάνω ανάλυση και χωρίς να υπάρχουν εξηγήσεις, για το  πως και το τι. Αυτό λοιπόν στάθηκε αφορμή μιας «επανάστασης» του διαδικτύου θα έλεγα. Διάφοροι «αναλυτές» ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου «παραφιλολογία» που καταλήγει τελικά πως «η φάβα είχε λάκκο» και πως υπάρχει κάποιου είδους πολιτική ανταλλαγή.

  • Άλλοι έχοντας πολιτικά κίνητρα, μιας και «κινούνται» σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό.
  • Άλλοι έχοντας προφανώς πικρία γιατί δεν κατόρθωσαν αυτοί όταν μπορούσαν και όταν είχαν την εξουσία, να πετύχουν κάτι ανάλογο και
  • άλλοι επειδή αρέσκονται να διαφωνούν για την διαφωνία και να προβάλουν απίστευτες θεωρίες καταστροφής και συνομωσίας, προκειμένου τίποτα να μην αλλάξει σε αυτόν τον τόπο και τίποτα να μην πάει μπροστά.

Το αποτέλεσμα βέβαια και για τις τρεις κατηγορίες είναι κοινό. Στείρα αντιπολίτευση, απόλυτος μηδενισμός και μιζέρια.

Η δική μου λοιπόν άποψη είναι, πως πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να βλέπουμε τον τόπο μας, πάνω από το όποιο εγώ μας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε τις επόμενες γενιές και το τι θα τους παραδώσουμε. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε ακριβώς το τι προτείνεται και να μπούμε σε μια ώριμη και γόνιμη διαβούλευση. Οφείλουμε να μετρήσουμε τα υπέρ και τα κατά, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς καχυποψίες, χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Αν η όποια πρόταση κριθεί πως είναι προς όφελος της περιοχής μας, τότε στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες  προκειμένου ο τόπος μας να βγει πολλαπλά  ωφελημένος.

Αν πάλι διαφανεί πως η πρόταση δεν είναι θετική και έχει αρνητικά σημεία, τότε πάλι εμείς μπορούμε να την εμποδίσουμε και να την σταματήσουμε. Πάντα όμως με λογική και ρεαλισμό.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει και τις γνώσεις και την εμπειρία και την διάθεση αλλά και την ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να βάλει τις σωστές βάσεις, με γνώμονα το κοινό καλό και έχοντας αφουγκραστεί τους δημότες,  ώστε οι Φυλακές Ωρωπού να γίνουν το σημείο αναφοράς του Δήμου μας σε πανελλήνιο επίπεδο!!!

Θα ήθελα πραγματικά, αυτή την σημαντική για την περιοχή μας περίοδο, να καλέσω όλες τις πλευρές να διαθέτουν περισσότερη αυτοσυγκράτηση, περισσότερο πολιτικό θάρρος και πολιτική διορατικότητα και να μην βιάζονται να κατακρίνουν, να καταλογίζουν και να καταδικάζουν.

Αντί λοιπόν να σταθούν σε αυτό το μοναδικό γεγονός για τον  τόπο μας,  τόσο λόγω της παραχώρησης των Φυλακών με την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού» όσο και  της ταυτόχρονης παρουσίας στην εκδήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου Της Βουλής των Ελλήνων, του Περιφερειάρχη Αττικής, Υπουργών,  Βουλευτών, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Προέδρου του Αρείου Πάγου, Εισαγγελέων κα. που δείχνει ότι ο Δήμος Ωρωπού μπορεί και είναι  συνομιλητής στο ύψιστο επίπεδο προσπαθούν να  «υποτιμήσουν» αυτό το γεγονός δημιουργώντας σενάρια επί σεναρίων, μιας και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Ο χρόνος και το έργο του καθενός από εμάς θα αποδείξει τελικά, ποιος είχε αγνές προθέσεις, ποιος ενδιαφέρεται για το γενικό καλό και ποιος υποκριτικά υποδυόταν τον υπερπατριώτη, τον υπερβολικά ανησυχούντα τρέφοντας το υπερφίαλο ΕΓΩ του.

Φυλακές Ωρωπού… εκτός από τα σενάρια υπάρχει και η πραγματικότητα!Με αφορμή τα όσα διαβάζουμε και ακούμε τις…

Posted by Νικόλαος Λούπης on Tuesday, July 28, 2020