Να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο και να υπερψηφιστούν τα μέτρα στήριξης μικροεπαγγελματιών και δημοτών που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση

Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη, Πρόεδρο ΔΣ κ. Γεώργιο Αρμυριώτη

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους

Αρ. Πρωτοκόλλου: 8937/22.5.2020

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Από την πρώτη στιγμή εξάπλωσης του κορονοϊού (covid-19), ένα από τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων εστίασης και άλλων. Επίσης πολλοί εργαζόμενοι απολύθηκαν και σε άλλους τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους.

Ωστόσο, η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί τα λαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ίσως αποδειχθεί ανεπανόρθωτη. Στο πλαίσιο αυτής της ζοφερής πραγματικότητας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, θεωρούμε σημαντικό να μείνουν οι μικρές επιχειρήσεις ζωντανές, να μην κλείσει κανένα κατάστημα, να μη μείνει κόσμος χωρίς δουλειά.

Γι’ αυτό ζητάμε την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. σε περίπτωση που προγραμματίζετε ήδη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου να εισαγάγετε το θέμα στην ημερήσια διάταξη), με τηλεδιάσκεψη ή δια ζώσης σε χώρο κατάλληλο για να τηρούνται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (αίθουσα εκδηλώσεων ΕΠΑΛ Ωρωπού, κλειστό γήπεδο μπάσκετ Αυλώνα ή Ωρωπού κ.α.), για να συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση για τα εξής, που αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και συνολικά τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας που επλήγησαν από την πανδημία:

  1. Απαλλαγήτων δημοτικών τελών και φόρων (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων, νερό κ.ά.) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για 6 μήνες.
  2. Απαλλαγήαπό τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 6 μήνες.
  3. Απαλλαγή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος 0,5% επί του τζίρου, που αποδίδουν οι επιχειρήσεις (βάσει Ν. 4483/2017 – Άρθρο 62) για 6 μήνες.
  4. Απαλλαγήαπό την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις (π.χ. κυλικεία σχολείων) για 6 μήνες.
  5. Μείωση τόσο του οικιακού όσο και του επαγγελματικού τιμολογίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους επί των ανταποδοτικών τελών στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, σύμφωνα με την πρόταση που καταθέσαμε κατά την συζήτηση για τον προσδιορισμού των δημοτικών τελών για το έτος 2020.
  6. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος, προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.
  7. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατάργηση όλων των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.
  8. Καμία διακοπή νερού για ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών-ΕΒΕ προς τον δήμο.
  9. Κατάργηση των τροφείων για όλες τις οικογένειες των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
  10. Κατάργηση του ανταποδοτικού αντιτίμου όλων των αθλητικών και πολιτιστικών-καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του δήμου.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο να αξιώσει από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες-ΕΒΕ. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Όπως και την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικροεπαγγελματιών για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, της κατάργησης της προκαταβολής φόρου κ.ά. τα οποία προβάλουν και διεκδικούν, οι ενώσεις και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

 

Σας τονίζουμε ότι όλα αυτά που προτείνουμε και ζητάμε να εισάγετε για να συζητηθούν και να υπερψηφιστούν από το δημοτικό συμβούλιο είναι μέτρα δίκαια και βρίσκουν σύμφωνους τους δημότες μας, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπαγγελματίες και τους μικρούς ΕΒΕ δηλαδή το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

 

Η «επόμενη μέρα» της πανδημίας, που είναι ήδη εδώ, δεν πρέπει να βρει καμία και κανένα παροπλισμένο, απογοητευμένο, αλλά μαχητή. Είναι ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπαγγελματίες-ΕΒΕ να πάρουν τη δική τους θέση στο συλλογικό αγώνα, σε κοινή δράση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για να μην πληρώσει για μια ακόμα φορά ο λαός «το μάρμαρο».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος