Να και κάτι απίστευτο… Ροζ  λίμνη!!

28.11.2015

Γράφει η Sofia Kanibal 

Νομίζετε ότι τα έχετε δει όλα; Την ροζ λίμνη στη Σενεγάλη, την έχετε προσέξει;

Η ροζ λίμνη, όπως την ονομάζουν, η Ρέντμπα βρίσκεται στη Σενεγάλη στη βορειοδυτική Αφρική. Είναι μοναδικό φαινόμενο, πιστεύω θα συμφωνήσουν πολλοί μαζί μου. Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα έχει μπει για υποψηφιότητα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  Unesco.

Πώς γίνεται να είναι ροζ; Το χρώμα της όπως μάθαμε οφείλεται στα τετράγωνα ακραιόφυλλα βακτήρια (  Dunaliella salina), που αναπτύσσονται στην λίμνη και παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία προκειμένου να αντέξουν την υψηλή συγκέντρωση αλατιού, η οποία είναι 40%. Η πυκνότητα τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε από ψηλά τα νερά φαίνονται ροζ και από χαμηλά κατακόκκινα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες «τα βακτήρια που περιέχει η λίμνη παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία που απορροφά και χρησιμοποίει την ενέργεια, κάνοντας το χρώμα του νερού ροζ».  Οι ειδικοί μικροβιολόγοι λένε ότι δεν είναι επικίνδυνα τα νερά της για όσους θέλουν να κολυμπήσουν,  καλό είναι όμως να προσέξουν. Σύμφωνα με τους ντόπιους όποιος επιθυμήσει να μπει στην ροζ λίμνη θα πρέπει πρώτα να έχει αλείψει το σώμα του με αγνό βούτυρο, για να αποφύγει τα εγκαύματα από το αλάτι.

Τα ψάρια της ροζ λίμνης είναι περίπου τέσσερις φορές μικρότερα από ότι εκείνα που ζουν σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον, αλλά έχουν προσαρμοστεί στα νερά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Μπορεί το ροζ χρώμα σε λίμνη να είναι περίεργο και λίγο τρομακτικό για εμάς που δεν το έχουμε συνηθίσει, αλλά όσοι επισκέφθηκαν την εντυπωσιακή ροζ λίμνη έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά. Ορισμένοι μάλιστα, συλλέγουν το ροζ νερό!

Δείτε και μόνοι σας αυτή την θεσπέσια μαγεία της φύσης…

1

pws-dimioyrgithike-yperoxi-roz-limni-6

rozlimnh6

pink