Να κλείσουν και να αποκατασταθούν τώρα όλες οι παράνομες χωματερές στον δήμο Ωρωπού

Για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, με δεκάδες παράνομες μικρές χωματερές σε όλη την επικράτεια του δήμου μας, είναι συνυπεύθυνες όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Για την παράδοση του τομέα της καθαριότητας στους εργολάβους συνυπεύθυνοι είναι οι κ.κ.  Ρούσσης και Οικονομάκος ως δήμαρχοι.

Η νέα δημοτική αρχή του κ. Γιασημάκη, που προεκλογικά κατήγγειλε την λειτουργία παράνομων χωματερών, συνεχίζει να αποθέτει σκουπίδια σε αυτές, όπως πρόσφατα έκανε σε αυτή που βρίσκεται μέσα στο χώρο του δημοτικού αμαξοστασίου.

Η νέα δημοτική αρχή να σταματήσει να αποθέτει σκουπίδια στις παράνομες χωματερές.

Να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο και την αποκατάσταση όλων των παράνομων χωματερών.

Να καταγγείλει εδώ και τώρα την σύμβαση με τον εργολάβο στην καθαριότητα, όπως προεκλογικά υποσχόταν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, έχοντας ως γνώμονα  την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση από χρόνια.

Η λύση βρίσκεται στην επιστημονική και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Απαραίτητη είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.

Χρειάζεται ο καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του δήμου με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων (με διαλογή στην πηγή) απορριμμάτων.

Χρειάζεται ενημέρωση και συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους-οικιστές σε όλες τις περιοχές του δήμου και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές στις οποίες “παράγονται” μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού και μέσων χωρίς καμιά συμμετοχή ιδιωτών.

Χρειάζεται διεκδίκηση προς τη μεριά της κυβέρνησης για την απαιτούμενη χρηματοδότηση και τις προσλήψεις ώστε να μην επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια μέσω της δημοτικής φορολογίας, στην λογική του «πληρώνω όσο πετάω» ή του «χαρατσιού ταφής».

H Δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις να υιοθετήσουν την φιλολαϊκή πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κοινά αποδεκτές πρακτικές ώστε να προστατεύονται η υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Ο λαός της περιοχής μας έχει κάθε συμφέρον να παλέψει για την υλοποίηση της.

Σεπτέμβριος 2019

Το γραφείο τύπου,

www.lsoropou.wordpress.com