Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση των καταστροφών από την μεγάλη πυρκαγιά

Οι ευχαριστίες του πρωθυπουργού, της περιφερειάρχη Αττικής και του δημάρχου Ωρωπού στους πυροσβέστες, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι, αλλά και οι κάτοικοι του δήμου μας όλες αυτές τις μέρες, ώστε να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής, δεν μπορούν να κρύψουν της τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της τοπικής διοίκησης για την καταστροφική πυρκαγιά στον δήμο μας.

Έμπρακτη αναγνώριση του έργου των πυροσβεστών σημαίνει, να αναγνωρισθεί το  επάγγελμά τους ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό, σημαίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των πενταετών και των εποχικών πυροσβεστών, αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, σημαίνει τέλος να στέκεσαι δίπλα τους και να ενισχύεις τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Λόγω των περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και στους προϋπολογισμούς δήμων και περιφερειών,  δημιουργούνται τεράστιες ελλείψεις τις οποίες αντιμετωπίζει όλη η χώρα και τις πλήρωσε η περιοχή μας με πάνω από τριάντα κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα.

Η κυβέρνηση, ο δήμος και η περιφέρεια, είναι όλοι τους ένοχοι καθώς εφαρμόζουν την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Είναι ένοχοι γιατί σχεδιάζουν και υλοποιούν την πολιτική των περικοπών και της υποχρηματοδότησης που έχει σαν αποτέλεσμα και τις τεράστιες ελλείψεις από την σε δασοπροστασία και πυρόσβεση.

 Δέκα πέντε μέρες μετά την μεγάλη πυρκαγιά και ελάχιστα έχουν γίνει.

Απαιτούμε, έστω και τώρα, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εξασφαλίσουν τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα για να αποτραπεί η εκδήλωση νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα ο δήμος Ωρωπού πρέπει να απαλλάξει όλους τους πυρόπληκτους από τα δημοτικά τέλη και να διεκδικήσει από την πολιτεία ώστε:

  • Nα αναλάβει όλα τα έξοδα φιλοξενίας των δημοτών μας, που κάηκαν τα σπίτια τους, σε ξενοδοχείο, όσο χρειαστεί για την αποκατάσταση των κατοικιών τους και να καλύψει εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες τους.
  • Ειδικά για τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δοθούν ζωοτροφές και να αποκατασταθούν οι ελιές και οι καλλιέργειες που κάηκαν. Να δοθεί έκτακτο βοήθημα στους κτηνοτρόφους για τις απώλειες των ζώων τους.
  • Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες.
  • Πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Αποζημιώσεις 100% των περιουσιών της παραγωγής και των υποδομών.
  • Κήρυξη όλων των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Καμία αλλαγή στο χαρακτήρα και τη χρήση γης. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.
  • Μέτρα προστασίας από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Αύγουστος 2017,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com