Νεφελούδης: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για να μην μειωθούν οι συντάξεις

6.3.2016

Εναλλακτικά σενάρια ώστε να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις κι ενδεχομένως και οι επικουρικές επεξεργάζεται η κυβέρνηση ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τις επόμενες μέρες. Εν τούτοις δεν αποκλείει ψαλίδι στα ανώτατα όρια. Αυτό επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι «Θα πάμε στην τελική φάση διαπραγμάτευσης, που νομίζω ότι θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα, με τις δεδομένες θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί. Έχουμε και εναλλακτικά σενάρια και που ενδεχομένως αυτά θα είναι που θα διατηρήσουν τη βασική μας δέσμευση να μη μειωθεί καμία κύρια σύνταξη και να αγωνιστούμε να μπορέσουμε να μη μειωθεί και καμία επικουρική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε, τα σενάρια αυτά σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις επικουρικές και το πώς δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ούτε θα μειωθούν αυτές.

Σε ό, τι αφορά το ανώτατο πλαφόν και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσής του είπε: «Στην πρόταση που έχουμε καταθέσει έχουμε βάλει ανώτατο πλαφόν, το οποίο το επεξεργαζόμαστε να έχει κάποιες μικρές μειώσεις».

Στην πρόταση της κυβέρνησης, όπως επισήμανε, προβλέπεται ότι «δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, εκτός από τις πάρα πολύ μεγάλες που ήταν πάνω 2.300 και 3.000».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές δεν δέχονται το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και  ζητούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις κάτι που τόνισε και η επικεφαλής του ΔΝΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ κάνοντας έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή πριν από τις 25 Μαρτίου.