Νικητής η Νέα Δημοκρατία

21.12.2015

του Ανδρέα Κάτσενου

Στο δεύτερο γύρο πιθανότατα θα οδηγηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες στη Ν.Δ. για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος,  καθώς κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμφίβολα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών με ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 43%.

Δεύτερος αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποσοστό περίπου 28% και τρίτος έρχεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 24%. Ο Άδωνις Γεωργιάδης όπως φαίνεται δεν καταφέρνει να ξεπεράσει περισσότερο από 15%.   Πάντως όπως ανακοινώθηκε από την ΚΕΦΕ, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις 8 το πρωί.

Ο κ. Μητσοτάκης με δηλώσεις του νωρίτερα, προανήγγειλε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος  στο Β΄ γύρο, εκτιμώντας ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό 30%. Είναι άγνωστο όμως τι θα πράξει εάν το τελικό ποσοστό κυμανθεί κάτω  από το φράγμα του 30%.

Από τη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία και αυτό γιατί 400.000 ψηφοφόροι, προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου. Ένας αριθμός που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και απέδειξε  ότι το κόμμα παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός. Η Νέα Δημοκρατία είναι παρούσα δυναμικά στο πολιτικό γίγνεσθαι, ευαισθητοποιώντας τους ψηφοφόρους ως απάντηση σε αυτούς οι οποίοι υποστήριζαν ότι έχει κλείσει τον ιστορικό της κύκλο.

Οι εκλογές ανέδειξαν νικητή τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι είναι εκφραστές του μεσαίου χώρου και μιας ισχυρής κεντροδεξιάς.

Μεγάλος ηττημένος αυτών των εκλογών ήταν η διαπλοκή, η οποία επιχείρησε με κάθε μέσο να κατασκευάσει έναν νέο ηγέτη, δήθεν απολιτίκ, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει την παράταξη ενωμένη στην εξουσία.

Είναι φανερό ότι οι πολίτες δεν ήταν έτοιμοι να συνδράμουν σε ένα ακόμα πείραμα με έναν υποψήφιο, ο οποίος δεν διαθέτει κοινοβουλευτική εμπειρία. Οι νεοδημοκράτες αναζητούν ένα πρόσωπο με εμπειρία που θα ενώσει και θα εμπνεύσει.

Οι εκλογές έστειλαν ταυτόχρονα ένα σαφές μήνυμα και προς τον κ. Τσίπρα, ότι η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση του έχει παρέλθει. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και έτοιμοι να διατυπώσουν ανοιχτά την αντίθεση τους στην πολιτική του.