Νταβούτογλου: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη μείωση των προσφυγικών ροών

30.11.2015

Στην ερώτηση αν μπορεί να εγγυηθεί για τη μείωση των προσφυγικών ροών ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι «Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τίποτα όσο συνεχίζεται η κατάσταση στη Συρία. Αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όσα δεσμευτήκαμε» και κατέστησε σαφές πως «τα 3 δισ. ευρώ δεν πάνε στην Τουρκία αλλά στους πρόσφυγες».

Βέβαιος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι η ενταξιακή διαδικασία θα επιταχυνθεί και συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση. Παράλληλα δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

 Το προσφυγικό είναι ένα κοινό πρβόβλημα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περί τα 8 δις ευρώ μόνο για τα κέντρα υποδοχής.

Ως προς την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα πάρει μέτρα για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, καθώς η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμη αβέβαιη. Στο σημείο αυτό επανέλαβε την Τουρκική θέση, υπέρ της αποχώρησης του Άσαντ και πρόσθεσε ότι «Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης»