Νταβός – “Ανόητο” αποκάλεσε ο Σόιμπλε τον Τσίπρα

21.1.2016

Ξέφυγε από κάθε όριο πολιτικής «αβρότητας» ο Γερμανός Υπουργός των Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν στο ιδιότυπο πάνελ του Νταβός, που θυμίζει πινγκ  πονγκ, από κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «ανόητο»

Η φράση του γερμανού υπουργού σαφώς και είχε ρητορικά στοιχεία αλλά απευθύνονταν ευθέως στον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Είναι η εφαρμογή των συμφωνιών ανόητε».

Στο πάνελ, στο Νταβός, συμμετέχουν επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βάλς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ο διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Ρόμπιν Νίμπλετ και η Έμμα Μαρσεγκάλια.

Άναψαν τα αίματα στο Νταβός στο πάνελ όπου βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με καρφιά εκατέρωθεν.  Αίσθηση όμως προκάλεσε μια φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος είπε “είναι η εφαρμογή ανόητε” παραφράζοντας μια φράση του Μπιλ Κλίντον που είχε πει “είναι η οικονομία, ανόητε”

“Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό, τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό, τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε” είπε μεταξύ άλλων ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Είναι σημαντικό να χρηματοδοτήσουμε επιτέλους πολύ γρήγορα τις περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτές οι εισροές μεταναστών, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για το προσφυγικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι πραγματικά κρίμα για την Ευρώπη, είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει ένα κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας μέσα, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο προσφυγικό.

Ο κ. Σόιμπλε συμφώνησε, επίσης, με την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού ότι απαιτείται στρατηγική για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι και οι μικρότερες χώρες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Τη θέση ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στην Frontex, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας .

«Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική…. Η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης».

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Έχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές είπε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι απαράδεκτο η εναλλακτική να είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατικά συστήματα.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό μέσα σε δύο μήνες τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη. Οι βόρειες χώρες δεν μπορούμε να αντέξουμε τις ροές που αντιμετωπίστηκαν πέρυσι, σημείωσε.

Πριν σκοτώσουμε την Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να διορθώσουμε την Συνθήκη του Δουβλίνου. Κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. Πρέπει να σωθεί και μπορεί να γίνει αν ελέγξουμε την κατάσταση στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη μπορεί να σπάσει σε πολύ σύντομο διάστημα, προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δείξουμε αλληλεγγύη.

Για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο. Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.