Ντομπρόβσκις: Στενεύουν τα περιθώρια για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

26.10.2015

O χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει. Δεν υπάρχει άλλος για χάσιμο γι αυτό οι μεταρρυθμίσεις  πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τμε εντατικούς ρυθμούς τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας.

 Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσθετη χρηματοδότηση που θα παρέχει η Κομισιόν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Ευκλ.Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα που αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για «έντιμο συμβιβασμό». Ειδικότερα μίλησε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε πως η Κομισιόν πιστεύει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι στοχευμένη για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη. «Η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο» δήλωσε.

Επιπλέον, ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των πόρων του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι έχει πλήρως εξομαλυνθεί η διαδικασία καταβολών, μετά το πρόβλημα που προέκυψε από τα capital controls.

Ειδικότερα, ο Β. Ντομπρόβσκις παρατήρησε ότι συζήτησε με το οικονομικό επιτελείο το φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και προκειμένου να ανακάμψει η Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα είναι πετυχημένο εφόσον: α) υπάρξει πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κυριότητας επί των μεταρρυθμίσεων, β) κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και γ) διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για αυτές.

Η Κομισιόν είναι στο πλευρό των ελληνικών αρχών, διαβεβαίωσε ο κ. Ντομπρόβσκις και επισήμανε: «Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να λύσει τα προβλήματά της και να είναι ένα πετυχημένο μέλος του ευρώ».

Αναφερόμενος στην πρόσθετη χρηματοδότηση που θα παράσχει η Κομισιόν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 – 2016. Ήδη, το ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει την εκταμίευση 835 εκατ. ευρώ, ενώ θα εγκριθούν ακόμη 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στο αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλίσει τους πόρους και να χρησιμοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην χαθούν τα χρήματα και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του προϋπολογισμού σε ρευστότητα.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε έργα που βρίσκονται σε καθυστέρηση, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης και ο αυτοκινητόδρομος Μωρέας, για τα οποία πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις, ώστε να μην χαθούν κονδύλια, η εκταμίευση των οποίων πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα και όπως είπε, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δεν υπάρχει χρόνος για να χαθεί».

Όπως είπε, η Κομισιόν και η Αθήνα ενέκριναν συμφωνία εταιρικής σχέσης ώστε να υπάρξει τεχνική συνεργασία για τη στήριξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν θα παράσχει στοχευμένη τεχνική στήριξη σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η ενίσχυση του φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και οι βέλτιστες πρακτικές για την απορρόφηση και διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

ΦΠΑ στην Παιδεία

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα».

«Πολυσύνθετο πρόβλημα το προσφυγικό»

Για το προσφυγικό ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτείται η συνεργασία των χωρών, όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των όμορων χωρών για την προστασία των συνόρων και τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, τη μεταφορά των μεταναστών και τη συντομότερη επιστροφή τους.

Η Ελλάδα, όπως είπε, ήδη, λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αποσυνέδεσε το θέμα αυτό από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτος δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Ντομπρόβσκις για τον πρώτο γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών και εξετάστηκε η πρόοδος που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα για το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για έντιμο συμβιβασμό.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον κ. Ντομπρόβσκις και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη βοήθειά τους σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι συζητήθηκε εκτενώς η διαχείριση των κοινοτικών πόρων, τόσο για το προηγούμενο ΕΣΠΑ όσο και για το νέο.

Όπως είπε, ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως η διαδικασία καταβολών όπως ήταν πριν από τα capital controls. Επίσης, σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα σχέδια που έχουν καθυστερήσεις, αναζητούνται από κοινού τρόποι για να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει όλα τα θέματα, εκτός του γνωστού θέματος και ευχαρίστησε τον κ. Ντομπρόβσκις για τη συνεργασία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συνεχίσει τις επαφές του με υπουργούς της κυβέρνησης, επισκεπτόμενος το υπουργείο Εργασίας για να συναντηθεί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.