Ντράγκι προς Παπαδημούλη για τα σενάρια Grexit του καλοκαιριού

29.10.2015

 Απάντηση Μάριο Ντράγκι σε Δημήτρη Παπαδημούλη για τα σενάρια Grexit του καλοκαιριού:

  • “Η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας”.
  • “Το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδας, στήριξαν και θα συνεχίζουν να στηρίζουν, τις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία”.

Με ένα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο βάζει τέλος στο Grexit του κ. Σόιμπλε και των συντηρητικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτηση που κατέθεσε την περίοδο του δημοψηφίσματος, ασκούσε έντονη κριτική στους συντηρητικούς και ακραίους κύκλους που “διακινούν σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και την ΕΕ”, με στόχο “την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού και τη δημιουργία τεχνικής έντασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα” και ζητούσε από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να πάρει τις “απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού ώστε να ψηφίσει ανεκβίαστα στο επερχόμενο δημοψήφισμα”, καθώς επίσης, “άμεσα μέτρα για την άρση της ασφυξίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την ομαλή λειτουργία του συστήματος πληρωμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.

Στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι σημειώνει με νόημα ότι “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στo πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, εκπληρώνει την εντολή που της έχει ανατεθεί ως κεντρικής τράπεζας των 19 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας” και τονίζει ότι “Το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος παρείχαν, και εξακολουθούν να παρέχουν, στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εξελίξεις στη ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2014”.

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο ευρωπαίος τραπεζίτης υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ και η ΤτΕ έχουν παράσχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που “αντιστοιχεί σε δύο τρίτα περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί σήμερα το υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας μέλους της ζώνης του ευρώ”.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Με αφορμή την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου για διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που προτείνονται από τους επίσημους δανειστές, έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στο δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει για τις τύχες του.

Συντηρητικοί και ακραίοι κύκλοι, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με στόχο την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού και τη δημιουργία τεχνικής έντασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διακινούν σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, κάτι που επιβεβαιώνουν, η Πρόεδρος της Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και νομική έκθεση της ΕΚΤ (Νο10/2009).

Με δεδομένο το άρθρο 140.3 της ΣΛΕΕ για το αμετάκλητο της συμμετοχής μιας χώρας στην Ευρωζώνη, την εκφρασμένη πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα σταθερό και βιώσιμο Ευρώ και τα άρθρα 2 και 3 του Καταστατικού της ΕΚΤ για τους στόχους και τα καθήκοντά της, ερωτάται η EKT:

1.Θα παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού ώστε να ψηφίσει ανεκβίαστα στο επερχόμενο δημοψήφισμα;

2.Σκοπεύει να πάρει άμεσα μέτρα για την άρση της ασφυξίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για την ομαλή λειτουργία του συστήματος πληρωμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένη να πράξει από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Καταστατικό της, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις;

Απάντηση Μάριο Ντράγκι

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 17 Ιουλίου 2015.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στo πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, εκπληρώνει την εντολή που της έχει ανατεθεί ως κεντρικής τράπεζας των 19 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος παρείχαν, και εξακολουθούν να παρέχουν, στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εξελίξεις στη ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2014. Αυτό έχει συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που χορηγήθηκε στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 αντιστοιχεί σε δύο τρίτα περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί σήμερα το υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας μέλους της ζώνης του ευρώ. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η ΕΚΤ είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανόνες και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με ανεξάρτητο τρόπο και βάσει προσεκτικής αξιολόγησης.

Πηγή: ΑΠΕ