Ντόρα Μπακογιάννη: Υποβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν

5.2.2016

Τις προθέσεις της κυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη της Σένγκεν, καθώς διαπιστώνει μια υποβάθμιση της Ελλάδας από την πλευρά της ΕΕ, ερωτά η κα Ντόρα Μπακογιάννη με ερώτησή της προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά.

Η κα Μπακογιάννη στην ερώτησή της αναφέρει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, μεθοδεύεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ενίσχυση των συνοριακών υποδομών της ΠΓΔΜ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ο σχεδιασμός, μάλιστα, αφορά στη δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων εντός της επικράτειας της ΠΓΔΜ, μακριά από την ελληνική μεθόριο. Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, προωθείται η ιδέα να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση κράτους – μη μέλους της Ε.Ε. και ταυτόχρονα πρωτοφανή κίνηση σε βάρος της Ελλάδας, η οποία ούτως ή άλλως χρειάζεται υποστήριξη στα σύνορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αντί να σχεδιαστούν υποδομές στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια), που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε., προωθούνται λύσεις που μετά βίας μπορούν να θεωρηθούν «κοινοτικές», υποβαθμίζοντας δραματικά τη θέση της Ελλάδας εντός του χώρου Σένγκεν».

Κατόπιν αυτών ερωτά τον υπουργό Εξωτερικών:

1.Κατά πόσο η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τους ανωτέρω σχεδιασμούς; Έχει παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
2. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλαχθεί η θέση της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν;»