Ντ. Μπακογιάννη: Με πάρα πάνω φόρους και με ιδιαίτερα επώδυνες περικοπές ο προϋπολογισμός

6.12.2015

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ αναφορικά με το νέο προϋπολογισμό, τον οποίο ψήφισε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΑ-ΑΝΕΛ

Η πρώην υπουργός είπε  «Χθες είδα μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό κι έναν υπουργό Οικονομικών, οι  οποίοι περίπου πανηγύριζαν. Μας έβγαλαν όλους τρελούς, μας είπαν ότι είναι ένας προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο.  Ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα φέρει την Ελλάδα στα ίσα της. Εμείς όμως,  ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτός είναι ένας προϋπολογισμός με πάρα πάνω φόρους και με ιδιαίτερα επώδυνες περικοπές, σε κοινωνικές  δαπάνες και ταυτόχρονα σε περικοπές στο ασφαλιστικό».

Και πρόσθεσε «Αντί να βγει η κυβέρνηση και να πει ελάτε κύριοι αυτοί είναι η αλήθεια, αυτό υπέγραψα μετά τη φοβερή μου διαπραγμάτευση, εκεί έφθασα, ελάτε να δούμε τι θα κάνουμε, το μόνο πράγμα το οποίο έκανε ήταν να κάνει και επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, λες κι ένα χρόνο τώρα, δεν κυβερνάει ο κ. Τσίπρας».

Η κα Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Εγώ δεν θέλω να ισχυριστώ ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά ισχυρίζομαι  κι είναι η πάγια θέση μου, ότι οι φόροι σκοτώνουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, σκοτώνουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, σκοτώνουν τις θέσεις εργασίας. Και το πιο ανησυχητικό από όλα εμείς, ας πούμε στην Ν.Δ., όταν βάζαμε φόρους και βάλαμε, δυστυχώς πάρα πολλούς, ακόμα και τότε εγώ διαφωνούσα με την κυβέρνηση, ο στόχος μας ήτανε να τους βγάλουμε.

Xθες άκουσα τον κ.  Τσακαλώτο, ο οποίος υπερηφάνως, μας είπε ότι έχουμε ακόμα 1% για να φθάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι στο μέσο όρο της Ευρώπης οι οικονομικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει μια ατμομηχανή για να ξαναμπεί μπροστά η οικονομία τους. Εμείς εδώ στην Ελλάδα σήμερα βρισκόμαστε πλέον κολλημένοι στον τοίχο».

Υποστήριξε ότι «Εάν δεν υπάρξει μια στην κυριολεξία επαναστατική προσπάθεια μείωσης φόρων και μείωσης ταυτόχρονα και των δαπανών, για ένα χρονικό διάστημα, για να πάρει μπροστά η οικονομία, σήμερα δεν μπορεί αυτή η οικονομία να πληρώσει αυτούς τους φόρους που έχουμε. Είναι βέβαιο ότι τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας υπέστη μια μείωση τους εισοδήματός του, της τάξεως των 25%».

Υπογράμμισε δε «Η πραγματικότητα είναι ότι πέρυσι ήτανε καλύτερα τα πράγματα, φαινότανε φως στην άκρη του τούνελ είχε αρχίσει να σκάει μύτη η χώρα και η οικονομία της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αυτός ο ένας χρόνος μας έφερε τρομαχτικά πίσω, αυτό που έγινε στις τράπεζες εσείς ξέρετε ότι αυτό το οποίο λέω, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η ανακεφαλαιοποίηση η οποία έγινε τώρα στις τράπεζες, έδωσε πέραν του ανθελληνισμού, έδωσε τις τράπεζες σε κερδοσκοπικά  funds, και αγοράσανε τη μετοχή για 0, 03 λεπτά. Το ελληνικό δημόσιο έχασε τόσα πολλά λεφτά  όσα με όλα τα υπόλοιπα σκάνδαλα τα οποία έχουνε δει το φως της δημοσιότητας, όλα μαζί. Αυτό δεν αντέχεται. Δεν μπορεί να μας κοροϊδεύουν σήμερα».

Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό είπε ότι «Ο Τσίπρας προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Είχε πει ότι θα δώσει την 13η σύνταξη. Δεν γίνεται σήμερα το δυσκολότερο μνημόνιο να είναι το μνημόνιο με αριστερό πρόσημο».

Tέλος η κα Μπακογιάννη  αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εκλογές λέγοντας ότι «Στην Ν.Δ. δεν έχουμε δαχτυλίδια. Έχουμε 4 υποψηφίους που  έχουν βάλει υποψηφιότητα για αρχηγοί της Νέας .Δημοκρατίας. Θα έχουμε τις εκλογές, θα τελειώσει αυτό το κεφάλαιο. Συμφωνώ ότι η διαδικασία ήτανε πάρα πολύ επώδυνη. Και πράγματι αυτή η αποτυχία να γίνουν εκλογές μας στοίχισε ολονών πάρα πολύ. Στοίχισε στους Νεοδημοκράτες πάρα πολύ, που στήθηκαν στις ουρές. Σε μεγάλους αριθμούς παρά τις προβλέψεις. Αυτό που  πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να τελειώσει αυτή η εκλογή.

Η Ν.Δ. θα βρει το βηματισμό της και θα βρει το χρόνο της. Ναι είχαμε απανωτές αποτυχίες αυτό το χρόνο είναι αλήθεια. Ναι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά πράγματα νωρίτερα. Αλλά από την άλλη μεριά αυτή η παράταξη, έχει ένα κόσμο που την κρατάει ζωντανή. Η Ν.Δ. έχει ιδιοκτήτη το λαό της έχει ιδιοκτήτη τους ψηφοφόρους της, έχει ιδιοκτήτη τα στελέχη της ναι. Έχει ο τρόπος που επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο».