Ντ. Τουσκ: Η Ευρώπη άγγιξε τα όρια της στην υποδοχή προσφύγων

Το προσφυγικό χτυπάει κόκκινο στην Ευρώπη με τις δυνατότητες των κρατών μελών της ΕΕ  για υποδοχή νέων προσφύγων – μεταναστών  να αγγίζουν τα όρια τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε σήμερα ότι «Οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη  αγγίζουν τα όρια τους» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.

«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους», τόνισε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της G20, στην πόλη Χανγκτζόου, στην Ανατολική Κίνα.

«Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές», εξήγησε. «Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία. Μιλάμε για 60 ως 70 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ένα φαινόμενο που υπάρχει και εδώ στην Ασία».

«Μόνο μια προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Τουσκ και κάλεσε τα μέλη της G20 – περιλαμβανομένης της Κίνας, δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο – να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.