Νύχτα μαγικιά με τη Λαική Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στις Παλαιές Φυλακές Ωρωπού

Νύχτα μαγικιά. Νύχτα ονειρική, μοναδική, ανεπανάληπτη,  κάτω από τον έναστρο ουρανό εκεί, στο τόπο του μαρτυρίου του Μίκη, δίπλα στο κελί του,  στις ιστορικές φυλακές Ωρωπού, υπό τους ήχους και τη μουσική της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», που ένωσε τους απλούς πολίτες  πέρα από ιδεολογίες, πολιτικές πεποιθήσεις και διαφορές. Μια υπέροχη συναυλία που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Ωρωπού.

Ήταν μια  νύχτα γεμάτη συγκίνηση, γεμάτη  μνήμες από το χθες,  να αναβιώνουν και να πλημμυρίζουν  τον χώρο, με την αίσθηση  των χεριών του σαν φτερούγες και τη δύναμη της παρουσίας του, να αγκαλιάζουν όσους κατέκλυσαν το χώρο για να τον τιμήσουν. Την κόρη του Μαργαρίτα συγκινημένη να δακρύζει μέσα στο κελί του πατέρα της, καθώς  θυμάται τις μαρτυρικές  μέρες του ‘69 με τον Μίκη στον Ωρωπό και τη μάνα της να πηγαίνει κάθε βδομάδα στα επισκεπτήρια.

Ο Ωρωπός έκανε το  χρέος του και τίμησε το δικό του Μίκη. Χρέος και υποχρέωση.  Στον Μίκη που αγάπησε -τι παραδοξότητα- τον τόπο της εξορίας και φυλάκισής του. Τον τόπο που ύμνησε, μέσα από τους στίχους και τη μουσική του. Στον Μίκη που έζησε και πέθανε ως κομμουνιστής.

Χθες βράδυ, ο Ωρωπός σύσσωμος με σεμνότητα υποκλίθηκε ευλαβικά στον ανεπανάληπτο, οικουμενικό, συμπαντικό  Έλληνα. Τον Μίκη της υπέρβασης και της ενότητας. Τον Μίκη με τη μυθιστορηματική ζωή.  Τίμησε τη μνήμη και τους αγώνες του με μια ξεχωριστή, ιστορική συναυλία.  Τον Μίκη που με τη μουσική του δόξασε την πατρίδα του. Που έκανε γνωστό τον Ωρωπό στα πέρατα της Οικουμένης. Τον έκανε τραγούδι στο στόμα ενός «λαού βασανισμένου» που χρόνια τώρα διαλαλεί ότι «τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας». Που μας έκανε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα από το μπόι μας σαν έθνος και σαν λαός. Να νοιώσουμε υπερήφανοι.

Τον τίμησε ωσάν παρόντα, είκοσι δύο μέρες, μετά το τελευταίο αντίο για το μακρινό ταξίδι του στη  γειτονιά των  αγγέλων. Αλλά και με  μια σημαντική εξαγγελία, χρέος και υποχρέωση του λαού του Ωρωπού, από το Δήμαρχο Γιώργο Γιασημάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού, που σε λίγο θα δημιουργηθεί στο χώρο των παλιών Φυλακών Ωρωπού, θα φέρει το όνομα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Θα ονομαστεί Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού «Μίκης Θεοδωράκης».

Αν τα λόγια  είναι φτωχά για να φανερώσουν τη μεγαλοσύνη του Μίκη και τα δάκρυα της κόρης του βάλσαμο για τον αποχωρισμό  του, οι μελωδίες των Δ.  Μπάση,  Σ. Μαργιολά και  Π. Πετράκη μας έκαναν να νοιώσουμε το μεγαλείο των δημιουργιών του. Να σιγοτραγουδήσαμε τα τραγούδια που κράτησαν ένα λαό ζωντανό σε χαλεπούς καιρούς, όπου ο φασισμός  δεν μπόρεσε να  κάμψει το φρόνιμο  και τη θέλησή του για ελευθερία και δημοκρατία.

Για δυόμιση ώρες η μουσική του Μίκη γέμισε το χώρο κι ανάγκασε το πλήθος να σηκωθεί όρθιο και με ρυθμικά χειροκροτήματα να συνοδεύουν σιγοτραγουδώντας τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη που είναι ύμνοι για τη δημοκρατία, τη ζωή και την ελευθερία. Όλα συμπυκνωμένα μέσα σε μια λέξη «Αθάνατος» από το στόμα του Δ. Μπάση.

Για τον μεγάλο μουσικό, τη ζωή και το έργο του μίλησαν ο Δήμαρχος Ωρωπού Γ.  Γιασημάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης,  ο Πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-1974  κ. Ευ. Γκιουγκής, ο οποίος επέστρεψε μετά από 53 χρόνια στον τόπο του μαρτυρίου του, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης με τις θύμισες του, και η Εκπρόσωπος της  Οικογένειας κα Ηλιάνα Κοσιφάκη.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  Στ. Πέτσας, οι Βουλευτές της Ν.Δ. Β. Οικονόμου, του ΣΥΡΙΖΑ  Χρ. Σπίρτζης, Αντιπροσωπία του  ΚΚΕ  με επικεφαλής τον Βουλευτή Γ. Γκιόκα, τον Γραμματέα της Κ.Ο. Ωρωπού Ν. Γκοτζιά και τον Δημοτικό Σύμβουλο Β. Γεωργόπουλο, οι Δήμαρχοι Σαρωνικού Π. Φιλίππου και Αχαρνών Σπ. Βρεττός, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού Γ. Οικονομάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Θ. Αυγερινός και Ν. Πέππας,  Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και χιλιάδες λαού.