Ν. Ανδρουλάκης: Θα λειτουργώ με πολιτική αυτονομία απέναντι στα συμφέροντα που χρεοκόπησαν την πατρίδα

Το στίγμα της επόμενης ημέρας και τις κινήσεις που προτίθεται ο ίδιος να κάνει προκειμένου να μην σβήσει η ελπίδα για αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης, έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μία ημέρα μετά τις εκλογές ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» 104,6 και στον Γιώργο Κουβαρά και ξεκαθάρισε τη θέση του στο νέο φορέα. «Θα αγωνιστώ για να είναι πρωταγωνιστής η παράταξή μας. Οι συσχετισμοί θα καθοριστούν από τους συνιδρυτές που είναι οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ήρθαν και την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη και που προφανέστατα θα συμμετέχουν και στο ιδρυτικό συνέδριο. Αυτοί θα καθορίσουν τους συσχετισμούς. Δεσμεύομαι απέναντι σε όλους, ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσω, όπως σήμερα και σε όλη μου την πορεία, να λειτουργώ με πολιτική αυτονομία απέναντι στις συντεχνίες και τα συμφέροντα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας και που έκαναν μεγάλη ζημιά στην παράταξη».

Ερωτώμενος για το τι εννοεί πολιτική αυτονομία ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Εννοώ την έλλειψη επιρροής από τα συμφέροντα. Θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας με θεσμικό τρόπο και με διαφάνεια, με εσωτερική δημοκρατία. Πρέπει να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κόμμα. Που τα μέλη του θα έχουν ρόλο, λόγο, θα μπορούν να συμβάλλουν και να συνδιαμορφώσουν τις αποφάσεις. Αυτό πρέπει να είναι η δημοκρατική παράταξη τα επόμενα χρόνια κι αυτό θα είναι ο προσωπικός μου αγώνας».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν δέχεται τον τίτλο του «νούμερο 2» και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία τάσης. «Δεν διεκδικώ κανένα ρόλο ούτε αποδέχομαι το νούμερο δυο. Είχα πάντα την πολιτική μου αυτονομία, έλεγα την άποψή μου, συγκρούστηκα εντός κι εκτός του κόμματος και πιστεύω με τίμησαν οι προοδευτικοί πολίτες και την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη Κυριακή. Ετσι θα τους τιμήσω κι εγώ τα επόμενα χρόνια.

Ο καθένας έχει δικαίωμα βάσει του καταστατικού που θα φτιαχτεί, να δημιουργήσει μια τάση. Εγώ προσωπικά δεν θα κάνω κάτι τέτοιο. Θα εκφράζομαι μέσα από τον πολιτικό μου λόγο και μέσα από την πολιτική μου παρουσία. Δεν έχω ανάγκη να κάνω κάποια τάση».

Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό όργανο που θα παίρνει τις αποφάσεις.

«Οι αποφάσεις δεν θα είναι προϊόν του αρχηγού και της παρέας του. Θα είναι προϊόν μιας ευρύτερης συναίνεσης όλων των δυνάμεων, όλων των υποψηφίων κι ιδιαίτερα για το ρόλο που λέτε. Το ρόλο τον κατέκτησε ο καθένας με τα ποσοστά που πήρε την πρώτη Κυριακή.

Υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία, άρα προφανέστατα σε αυτή τη βάση πρέπει να υπάρχει μια σύνθεση για να υπάρχει ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο.

Πιστεύω έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες και πρέπει να είμαστε όλοι αντάξιοι των περιστάσεων. Διότι μας έδωσαν μια τεράστια ευκαιρία να ανατάξουμε το χώρο μας κι αυτή η πρόσκληση δεν πρέπει να χαθεί».

Τέλος, υπογράμμισε ότι εάν μετά τις εθνικές εκλογές η παράταξη πάρει ισχυρή λαϊκή εντολή, πρέπει να προκύψει προγραμματική συμφωνία.

«Θα καλέσει όλα τα κόμματα κι όποιος συμφωνεί με τις ιεραρχήσεις της δημοκρατικής παράταξης, μπορεί να είναι όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, μέλος της συμμαχίας αυτής μιας συγκυβέρνησης, εάν μπορεί να βρεθεί τέτοια προγραμματική συμφωνία. Εάν δεν μπορεί, μπορούμε να μείνουμε στην αντιπολίτευση».

Νίκος Ανδρουλάκης – Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Μέλος S&D
www.androulakisnikos.gr