Ν. Βούτσης: Παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας

5.12.2015

«Από αυτή τη Βουλή με την εξάντληση της θητείας της θα υπάρξει απεγκλωβισμός από τα μνημόνια που δεσμεύουν την ελληνική κυριαρχία. Για χρόνια θα είναι κυβερνήσεις πλειοψηφίας, δημοκρατικά εκλεγμένες, με κορμό τη Ριζοσπαστική Αριστερά». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας «σενάρια επιστημονικής φαντασίας της διαπλοκής», τα περί οικουμενικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης για μεγάλα ζητήματα, ενώ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι επιλέγει να έχει μόνο καταγγελτικό λόγο χωρίς να καταθέτει καμία εναλλακτική πρόταση.

«Αυτές τις μέρες δεν γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος. Αναπτύσσονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας από τη διαπλοκή για οικουμενικές κυβερνήσεις για αριστερές παρενθέσεις ξανά και ξανά», επεσήμανε ο κ. Βούτσης και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την κάλεσε να πάρει θέση λέγοντας:

«Δεν πρέπει να μπει τέρμα σε αυτή την αντιδημοκρατική τακτική; Στο σχέδιο που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν ως πιόνια το πολιτικό σύστημα για να μη χάσουν τα συμφέροντά τους;».

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ένα σωστό εργαλείο, επαρκές σε αυτή τη φάση για την εφαρμογή και τήρηση του οδικού χάρτη που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, όπως είπε.

«Παραμένουμε πιστοί στην ανάγκη ανατροπής της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε όλοι για να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα», σημείωσε και συνέχισε: «Είναι εύλογο η αντιπολίτευση να μην υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. Θα περίμενε κανείς, όμως, κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνει. Πέρσι, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε σε όλες τις ομιλίες του σύνολο θετικών προτάσεων πέραν του καταγγελτικού του λόγου, για το πώς θα μπορούσαμε σε κάθε τομέα να χαραχτεί άλλη πολιτική. Χρονικά αποδείχτηκε ότι κάποιες δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Υπήρχε όμως η κατάθεση προτάσεων του για την υπέρβαση της κρίσης».

Ο κ. Βούτσης καταλόγισε στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στη ΝΔ, «άρνηση, καταγγελίες και διαφοροποιήσεις, χωρίς εναλλακτική πρόταση για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Θα περιμέναμε προς τους Ευρωπαίους, να υπάρχει μέτωπο αντιστάσεων σε αυτούς που πιέζουν την κυβέρνηση. Μια άμυνα, καταγγελία αυτών που θέλουν να σπρώξουν τη χώρα έξω από τη Σένγκεν. Δεν μπορεί να σιωπά η αντιπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.